Српски национални савјет: За равноправан и адекватан третман српског народа

Срна
Српски национални савјет: За равноправан и адекватан третман српског народа

ПОДГОРИЦА - Српски национални савјет (СНС) у Црној Гори од нове власти очекује адекватан и равноправан третман српског народа са другим националним заједницама, како су навели, без "злонамјерног подразумијевања да су Срби и Црногорци један народ, гдје Срби губе свој идентитет".

Из СНС-а су оцијенили да се након парламентарних избора усложњава политичка стварност у Црној Гори, а да побједничко расположење замјењује забринутост како да се нађе рјешење за демократску промјену власти.

"Проблем опет представљају Срби којима постојаност у Црној Гори, иако показатељи говоре да их има и више од 40 одсто, још није призната. За њих се само подразумијева да постоје. Па, ако је већ тако, зашто траже да постоје", пита СНС у саопштењу.

Из СНС оцјењују да, "као што није било довољно српских кадрова за састав листе За будућност Црне Горе, тако ни сада нема српских експерата који би могли да заузму мјесто у новој влади, а да притом не изиритирају домаћу и међународну јавност".

У саопштењу се додаје да, са друге стране, поражена власт са мањинским партнерима консолидује своју позицију и чини све да осујети од већине грађана у Црној Гори дуго чекани силазак са власти.

"Позив предсједника да се Црна Гора брани из шуме од својих сународника, без обзира што је она равноправна чланица најјачег војног савеза на свијету, који у споразуму гарантује неповредивост граница и система, довољно говори о том науму", сматрају у СНС-у.

Из СНС-а тврде да "безброј јавних и тајних састанака са челницима државних институција, полиције и тајне службе, ангажовање страних државника како би се задржала приврженост мањинских народа пораженој коалицији, потврђује намјеру да се заустави већ започето демонтирање вишедеценијске власти у Црној Гори".

У саопштењу се наводи да одлазећа власт посебну кампању води против Србије, покушавајући да за своје неуспјехе оптужи њено наводно мијешање у унутрашње ствари Црне Горе и помоћ српским организацијама које се у најтежим условима већ више деценија боре за очување српског идентитета у Црној Гори.

Из СНС-а додају да се данима у медијима блиским власти "покушава створити утисак како Србија огромним новцем дестабилизује и урушава Црну Гори и њене институције".

У саопштењу се наглашава да је само у протеклој години на 33 конкурса министарстава Владе Црне Горе подијељено више од 3,6 милиона евра, од чега је препознатим српским организацијама, које се баве очувањем националног, културног, језичког и вјерског идентитета, припало свега 0,003 одсто.

"Сва средства која су у министарствима подијељена у претходним годинама припала су организацијама чији су оснивачи и власници гласачи одлазеће коалиције, што се, такође, може веома лако провјерити из списка организација чији су пројекти подржани и имена и презимена њихових оснивача", тврде из СНС-а.

Из тог савјета наводе да је "очигледна намјера власти у Црној Гори била да уочи парламентарних избора и пописа становништва заустави рад српских организација и нарочито српских медија".

"У свом науму би црногорска власт свакако успјела да Влада Србије није, у складу са законским могућностима, надокнадила средства српским организацијама која им је на противзаконит и неправедан начин ускратила држава Црна Гора", истиче се у саопштењу.

Из Савјета су негирали да је то тијело на било који начин помагало професору Здравку Кривокапићу и коалицији "За будућност Црне Горе" да "у неравноправној борби побиједе на изборима".

"Нажалост, професор Кривокапић и коалиција За будућност Црне Горе са СНС-ом, као кровном организацијом српског народа у Црној Гори, ни у једном тренутку нису ни покушали да остваре комуникацију", закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана