Српски национални савјет тражи ћилиричну таблу на улазу у Уставни суд Црне Горе

Танјуг
Српски национални савјет тражи ћилиричну таблу на улазу у Уставни суд Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Узимајући у обзир препоруку Заштитника људских права и слобода везану за очување ћирилице, по одредбама Устава Црне Горе, Српски национални савјет Црне Горе поднио је захтјев да се на улазу у зграду Уставног суда постави табла са називом институције на ћирилици.

"Не постоји ниједан разлог за потискивање и напуштање ћирилице, ни историјски, ни културни, ни естетски, ни лингвистички, ни верски, ни техничко-технолошки", сматра Српски национални савет Црне Горе.

Савет је у низу последњих година реаговао на неусаглашеност прописа са Уставом и законима, што је у надлежности Уставног суда Црне Горе сходно члану 149, али је и поред тога уклоњена табла са ћириличним натписом "Уставни суд Црне Горе" чиме су повређене уставне одредбе којима се гарантује равноправна употреба ћириличног и латиничног писма у Црној Гори, саопштио је Српски национални савет.

 Како је наведено, разлог за инсистирање на равноправној употреби ћириличног писма, поред предвиђености нормама највишег правног акта најјаче правне снаге, јесте то што је ћирилицом исписана најстарија књига Мирослављево јеванђеље, коју је УНЕСКО уврстио у едицију "Памћење света" као једно од 120 највреднијих добара које је створила људска цивилизација

"Ћирилица је била и остала једна од основних одредица нашег идентитета. Њено напуштање значи прекид са нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа. Ћирилица данас у Црној Гори има статус само дозвољеног, али не равноправног и обавезујућег писма. На латиници се води сва државна администрација и кореспонденција уз потпуно запостављање ћириличног писма", напоменуто је у саопштењу

Српски национални савет Црне Горе сматра да уколико би се наставио тренд напуштања ћирилице, ње би у кратком времену "напросто нестало на овом простору", што не би био само дискриминаторски чин према делу становништва које то писмо доживљава као један од најважнијих чинилаца свог националног, културног, језичког и духовног идентитета, него и незапамћено антицивилизацијско насиље над историјом и културом Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана