Српски национални савјет: Дискриминација Срба у Црној Гори на сваком кораку

Срна
Српски национални савјет: Дискриминација Срба у Црној Гори на сваком кораку

ПОДГОРИЦА - Српски национални савјет указао је данас на "бескрупулозну дискриминацију Срба и српских организација у Црној Гори", као и на "злоупотребе у државним институцијама и фондацијама - у Министарству културе, Министарству за људска и мањинска права и, нарочито, Фонду за заштиту и остваривање мањинских права".

- Посебно је уочљива расподјела средстава Министарства за људска и мањинска права и Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, чије су фондације у протекле три године подијелиле више од пет милиона евра, од чега је организацијама и појединцима српског народа у Црној Гори, који чине више од 60 одсто корисника тих фондација, припало мање од један одсто - наводи се у саопштењу Српског националног савјета.

У саопштењу се истиче да су овакве злоупотребе, па и у изборној години, протекле без реаговања међународних организација, наводно невладиног (државног) сектора, али и актуелне опозиције у Црној Гори, иако је очигледно да су та средства дијељена искључиво повјереницима партија владајуће коалиције, као и да у комисијама за расподјелу није било ниједног представника српског народа, односно да су сви чланови комисија повјереници владајућих структура.

- О томе најбоље говори посљедња одлука о расподјели средстава за 2020. годину Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, гдје је од укупно подијељених 1.128.316 евра препознатљивим српским организацијама, за пројекат ТВ серијал "Српска културна сцена у Црној Гори" припало 4.400 евра, што је 0,3 одсто од укупних средстава - указује се у саопштењу.

Наводи се и да су невјероватни примјери дискриминације српских организација који се јасно огледају у томе да је хрватском радију "Дукс" за програм на једној фреквенцији опредијељено 35.000 евра, "Ромском радију" за једну фреквенцију 24.000 евра, а "Српском радију", који има девет фреквенција и покрива готово цијелу Црну Гору - ни цент.

- Муслиманском часопису "Глас Мркојевића" опредијељено је 15.000 евра, "Хрватском гласнику" 12.000 евра, а "Српским новинама", једином часопису релативно већинског народа у Црној Гори, ниједан цент. Уочљиво је да је значајну подршку добио велики број нових књига, предвиђених за штампу, али ту није било мјеста за издања Књижевне задруге Српског народног вијећа, једног од најпродуктивнијих издавача у Црној Гори, због тога што се кроз рад овог издавача баштини очување српског језика и ћириличног писма - наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да све ово указује на бескрупулозну дискриминацију Срба и српских организација, који су због тога принуђени да се за помоћ обраћају Влади Србије, а, захваљујући којој, најзначајније српске медијске и културне организације још постоје и раде у Црној Гори.

- Брутално привилегована расподјела средстава за културу, науку и умјетност присутна је у разним министарствима и локалним самоуправама, па се онда поставља питање у каквим се условима намјеравају спровести предстојећи локални и парламентарни избори и шта српски народ чека на наредном попису становништва почетком 2021. године - напомиње се у саопштењу Српског националног савјета.

Из овог савјета истичу да више година упозоравају на злоупотребу у државним институцијама и фондацијама у Црној Гори, које су, у складу са Уставом, дужне да се баве заштитом националног, културног, језичког и вјерског идентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана