Српски конзул упознат са скрнављењем гроба владике Теофана

Агенције
Српски конзул упознат са скрнављењем гроба владике Теофана

Карловац - Конзул Србије у Ријеци Зоран Поповић посјетио је Српску православну парохију плашчанску, гдје је информисан о детаљима у вези са недавним вандалским чином када је оскрнављен гроб православног владике горњокарловачког Теофана Живковића.

Поповић је јуче, у пратњи предсједника Вијећа српске националне мањине града Ријека Миле Опачића, са надлежним парохом Гораном Славнићем посјетио гробно мјесто владике Теофана и Саборни храм Ваведења Пресвете Богородице у Плашком, саопштено је из Епархије горњокарловачке.

Поповић се у разговору са јерејем Славнићем интересовао за духовни и егзистенцијални положај српског народа у Плашчанској долини, наглашавајући да ће Конзулат извијестити надлежне институције Србије о недавном немилом догађају и учинити све што је у њиховој надлежности да починиоци овог недјела буду пронађени.

На мјесном гробљу у Плашком у Хрватској оскрнављено је гробно мјесто владике Теофана Живковића, а општинске власти нису дозволиле да буде утврђено да ли су земни остаци извађени из гроба.

Вандализам се догодио у протеклих 15 дана, а парох Славнић је раније рекао Срни да је оскрнављен гроб пронашао 20. марта, те да се то није могло уочити прије због великог снијега.

Владика Теофан је умро је на Аранђеловдан 1890. године, а по сопственој жељи сахрањен је на гробљу у Плашком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана