Српске институције покренула кампању за попис на e-srbin.hr

Танјуг
Српске институције покренула кампању за попис на e-srbin.hr

ЗАГРЕБ - Српске институције у Хрватској покренуле су на интернет страници e-srbin.hr кампању за предстојећи попис становништва на којој се налазе све информације о важности изјашњавања као и упутства за самостално пописивање становништва путем система е-Грађани.

Самопописивање становништва путем интернета у Хрватској почиње 13. и трајаће до 26. септембра

Организације Српски демократски форум, Српско културно друштво “Просвјета”, Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина формирале су координациони одбор са сврхом лакшег и ефикаснијег спровођења пописа у српској заједници.

На новоотвореној страници e-srbin.hr налазе се одговори на сва кључна питања везана уз попис за припадникесрпске националне мањине. Објашњено је која права српске заједнице у Хрватској произлазе из службеног бројног стања, на које се све начине спроводи попис становништва ове године, шта је систем е-Грађани, које се све услуге могу остварити преко њега и зашто је важан за попис становништва.

Такође, тусу и упутства за дигитално самопописивање и комуникацију с члановима заједнице око пописа и друге корисне информације у спровођењу активности везаних уз попис.

Све ове информације могу се наћи на поменутој страници, пише портал хрватског недјељника Новости.

Од резултата пописа, указује се, зависиће и многа права која остварује српска заједница према Уставу и законима Хрватске.

Зато је, истиче, од виталног интереса заједнице да резултати пописа што вјерније одражавају стварно бројно стање Срба у Хрватској, наводи се, између осталог, на страници www.e-srbin.hr .

Иначе, у Хрватској ће ове године по први пут моћи да се изведе самостално пописивање становништва путем система е-Грађани, а пописују се особе са сталним боравиштем. Уобичајено боравиште имају особе које су живjеле на одређеном мjесту континуирано најмање 12 мjесеци прије референтног датума пописа (31. аугуста); особе које су дошле у уобичајено боравиште у периоду од 12 мjесеци прије референтног датума с намјером да остану тамо најмање годину дана.

А, када се се наведене околности не могу установити, “уобичајено боравиште” значи мјесто законског или регистрованог боравишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана