Србија свјетски лидер по броју страних директних инвестиција

Агенције
Србија свјетски лидер по броју страних директних инвестиција

Лондон - Прерађивачка индустрија у Србији доноси рекордна страна улагања, преноси чувени британски лист “Фајненшел тајмс”.

У истраживачком тексту који је објављен у уторак, овај медијски гигант наглашава да је Србија у 2018. години привукла више гринфилд инвестиција од било које друге земље у свијету, у односу на бруто национални доходак. Обим страних инвестиционих пројеката у Србији континуирано расте од 2015. године, посебно у производном сектору, у тексту ФТ преноси истраживање “фДи Маркета”.

Производња аутомобилских компоненти, хране и дувана, текстила и некретнине биле су водећи сектори. Заједно су чинили 54 процента укупних иностраних улагања.

Највише иностраних пројеката и директних улагања било је 2018. године. Србија је привукла 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018. години, односно за 26 више него 2017. године, што је раст за готово једну трећину.

- Србија је у 2018. години привукла више директних инвестиција него било која друга земља у свијету. Са оцјеном 11,92 Србија привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине - наведено је у годишњој студији, у којој се мјери обим улазних гринфилд улагања у 2018. години у односу на величину економије сваке државе.

У тексту они се осврћу на чињеницу да су земље ЕУ од 2005. до 2014. године биле доминантне у Србији. На њих је отпадало 72,2 одсто улагања у гринфилд инвестиције.

Како је наведено у тексту, сада Србија привлачи и инвеститоре изван Европе. Они издвајају талас кинеских инвестиција. Кинеска страна улагања, чија је велика већина у производњи, експоненцијално су порасла од 2014. године.

Првих седам мјесеци ове године су уложили више него у цијелој 2018. години.Новинари у тексту се осврћу и на улагања компанија из САД и Њемачке.

У студији је истакнуто да је Србија, са резултатом 11,92 поена, далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и БиХ, које такође имају високе индексне оцјене.

 

“Железара”

Међу значајнија кинеска улагања анализа издваја “Железару” у Смедереву.

Управо куповина “Железаре” изазвала је узнемиреност у неким државама Европске уније. Британски лист табеларно је приказао број страних инвестиција и њихову вриједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана