Србија, Бугарска и Румунија затварају границе за избјеглице?

Танјуг
Србија, Бугарска и Румунија затварају границе за избјеглице?

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, Бугарска и Румунија имати заједнички став о питгању рјешавања мигрантске кризе, да ће спроводити европске одлуке, али ће, истакао је, умјети да заштите своје националне и државне интересе.

- Свеобухватни одговор Европе на мигрантску кризу не смије да се преломи преко леђа Србије, Бугарске и Румуније, јер није реално да три балканске државе приме два или три милиона избјеглица - рекао је Вучић у Софији.

Он је тај став изнио послије трилатералног састанка Крајовске групе, а уочи сутрашњег самита у Бриселу, који је предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер сазвао са жељом да се група лидера ЕУ договори о краткорочним мјерама за рјешавање избјегличке кризе на Западном Балкану.

Вучић је изјавио да је суштина данашњег трилатералног састанка чињеница да ће глас три земље, уколико буде истовремено исказан, бити знатно јачи него што је био до данас, и у Бриселу, и на сваком другом мјесту.

- Наше три земље су се договориле да имају заједнички став, да једна другу помажу, да излазимо са заједничким иницјативама и да поштујемо европске одлуке, али да увијек заједнички донесемо одлуке које ће значити и заштиту наших државних и националним интереса - прецизирао је Вучић.

Све ставове које Србија, Бугарска и Румунија заједнички донесу, Србија ће, додао је он, у потпуности проводити у дјело.

Премијер Бугарске Бојко Борисов је изјавио данас да су Србија, Бугарска и Румунија спремне затворити своје границе, ако то учине Њемачка и Аустрија у јеку повећаног прилива избјеглица у Европу.

Након разговора са Вучићем и премијером Румуније Виктором Понтом, Борисов је подсјетио да Њемачка и Аустрија намјеравају да затворе границе као одговор на избјегличку кризу.

- Ако наставите затварати ваше границе, ни ми не можемо дозволити да становници наших земаља буду осуђени да постану тампон зона, и зато смо спремни затворити своје границе - рекао је Борисов.

Истакао је и да није превише оптимистичан у вези с постизањем скоријег рјешења избјегличке кризе у Европи.

- Куда иде овај талас избјеглица? Гдје ће радити те избјеглице у будућности? Како ће се интегрисати? Гдје ће се образовати њихова дјеца? - запитао се Борисов.

Румунски премијер Виктор Понта је изјавио да све земље морају да преузму одговорност у вези са мигрантском кризом у Европи како би се брже дошло до свеобухватног рјешења.

- Наше три земље данас су усагласиле заједничку стратегију. То је врло битно - нагласио је румунски премијер.

Премијери су разговарали о економској и политичкој сарадњи, као и избјегличкој кризи у оквиру Крајовске тројке, коју чине Србија, Бугарска и Румунија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана