Срби тугују за жртвама, Хрвати славе уз аеромитинг

Агенције
Срби тугују за жртвама, Хрвати славе уз аеромитинг

Загреб - Са једне стране туга и бол, са друге славље - тако ће и ове године изгледати обиљежавање 22. годишњице војне акције "Олуја" са српске и хрватске стране.

Дани када је из Хрватске протјерано више од 220.000 Срба, а више од 2.000 убијено и нестало, сваке године у српској јавности буде болна сјећања на напуштање огњишта, патњу, страдање, и тако 22 године заредом.

Овај страшни дан из новије српске историје сваке године се обиљежава у Србији, како се оно што се десило никада не би заборавило. Тако ће бити и ове године у Ветернику, надомак Новог Сада, гдје ће се сакупити српски и државни врх Републике Српске, представници СПЦ, грађани, као и они који су и сами били жртве акције хрватске војске "Олуја", која је изведена од 4. до 9. августа 1995. године.

С друге стране, Хрватска је већ спремна за обиљежавање, како га они називају, Дана побједе и домовинске захвалности и Дана бранитеља, с тим што ће ове године програм бити мало другачији - без концерта хрватског проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона који, иначе, у својим пјесмама глорификује усташтво и који је постао симбол прослава на којима се без изузетка узвикује усташки ратни поклич "За дом спремни". Њега ће ове године на централној прославу у Книну 5. августа, замијенити "Прљаво казалиште". Организатори ове "прославе" изјављивали су да ће се у Книн сјатити ријеке људи из свих крајева Хрватске и да је најмање 70 аутобуса организовано да их довезе. Хрватски државни врх - предсједница, премијер, предсједник Сабора ће и ове године бити у Книну, и то на сједници Владе коју ће тамо одржати. Спекулише се и да ће званични говори бити одржани на книнској тврђави, а не на градском тргу као раније, како би се избјегли звиждуци и негодовање.

Наравно, очекивано је и учешће хрватске војске, али и разних удружења хрватских бранитеља. Војни оркестри, маршеви војних јединица, полагање вијенаца, паљење свијећа, црквена звона, мисе за страдале само су дио званичног програма. Током главне прославе у Книну планиран је и аеромитинг.

Ових дана се у српској јавности могло чути како је хрватска "спустила лопту" када је ријеч о обиљежавању "Олује", а један од разлога томе је што је Србија, како је рекао политички аналитичар Жарко Пуховски, добила снажну подршку њемачке канцеларке Ангеле Меркел. Тог утиска, међутим, није Саво Штрбац из документационог центра "Веритас", који каже да је једини разлог због кога се мисли да је "лопта спуштена", тај што Томпсон неће одржати концерт у Книну.

- Међутим, Томпсон ће пјевати у Слуњу, и то у сарадњи са Министарством бораца. Очекивања су да ће се тамо окупити један број људи који би иначе ишао у Книн. Први пут биће и ваздушна парада у којој ће учествовати и хеликоптери "кајова", које су Хрватској донирале САД - прича Штрбац.

Тешке ријечи

Као и сваке године, тако и ове, Хрватска и Србија ће размијенити тешке ријечи поводом овог дана који Срби памте по злочинима, а за Хрвате дан када су добили државу. На тај страшан догађај подсјетиће српска страна, док ће хрватска, прославом, практично рећи да је етничко чишћење Срба било сасвим оправдано, а агресија Србије крива за све што се десило. Спремност да се признају жртве, казне наручиоци и налогодавци злочина ће, као и много пута до сада, очекивано и овог пута изостати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана