“Срби су хрватском друштву идеалан непријатељ - мало их је, слаби су и увијек су присутни”

Агенције
“Срби су хрватском друштву идеалан непријатељ - мало их је, слаби су и увијек су присутни”

Срби су хрватском друштву идеалан непријатељ - мало их је, слаби су и увијек су присутни, сагласили су се учесници трибине “Пуповцу не паковати”.

На трибини одржаној у СПД “Привредник” у Загребу, посећеној хајци на предсједника СДСС Милорада Пуповца, учествовали су посланик те странке Борис Милошевић и новинари Војислав Мажоцо с портала index.hr и Владо Вурушић из Јутарњег листа.

Они су говорили о посљедицама изјаве Милорада Пуповца, а након које су на њега хајку организовали десница из реда ХДЗ и опозиције, предсједнички кандидати и више медија, уз захтјеве да се извини, али и да буде кривично процесуиран.

“Ово љето прошло у лову на вјештице, односно Милорада Пуповца преко којег се изражавају све фрустрације ове земље, од социјалних и политичких до етничких и етичких”, рекао је Вурушић, истичући да је Пуповац као Србин погодан за нападе.

Војислав Мажоцо је рекао да десница сматра да је он на власти, а да не би требало да буде, док га слева нападају јер је својим гласом спасио више влада ХДЗ. “СДСС није идеолошка странка него странка националне мањине и она не дјелује због политике, него да Србима и другим становницима многих дијелова Хрватске ријеши струју, водовод, канализацију и друге животне потребе”, рекао је новинар портала Индекс, преносе хрватске Новости.

Истакао је да национализам у Хрватској тиња од деведесетих, а да га је бивши педсједник ХДЗ, Томислав Карамарко, само “расвијетлио”, као и да онима који Пуповца нападају због спомињања НДХ та творевина помало смета, ако не због геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, онда бар због Римских уговора и територија.

“Многа се питања постављају Пуповцу, а не другим коалиционим партнерима ХДЗ-а јер људи од њега нешто очекују, а од њих не. Много је боље питање зашто је СДС С уз владу јер Пленковић није помакао ХДЗ улијево. Апсурдно је да због споменуте изјаве Пуповца нападају они који би били сретни да смо у НДХ и који су несигурни у своје хрватство које се по њима своди да ниси Србин и да мрзиш Србе”, рекао је новинар портала Индекс.

Борис Милошевић је рекао да шта год да Пуповац или неко од посланика СДСС каже или направи, Срби ће за Хрватску бити “петоколонаши и четници”.

Истакао је да хрватске институције нису изграђене до краја, као и да је након уласка земље у ЕУ почело назадовање мањинских права.

“Осим тога, Државно тужилаштво већ мјесец дана спроводи истрагу о овој изјави, што се никад раније није догађало, а ни једна од странака се није огласила поводом поступака ДОРХ-а”, додао је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана