Срба нема у државним институцијама

Aгенције
Срба нема у државним институцијама

Загреб - Срби у Хрватској су сиромашнији и старији од Хрвата, а у државним и јавним службама готово да их нема, пише “Јутарњи лист”.

Од укупног броја судија 1,9 одсто су Срби, док их је у дипломатији тек 0,46 одсто. У хрватском Министарству обране ради 0,28 одсто Срба, а у Министарству културе 1,24 одсто.

Млада Српкиња, која је психолог по струци, каже да се у посљедњих пет-шест година јавила на стотине конкурса за посао, али је, иако испуњава све услове, потребну квалификацију и говори неколико језика, увијек омела националност која се мора уписати на молби за посао.

“Све би било добро до онога фаталног - „Српкиња“. Изгубила сам већ повјерење, нисам спавала, док једном нисам преломила, зажмурила и уписала „Хрватица“. Посао сам добила, али опет не спавам. Не осјећам се добро. У исто вријеме као да сам починила издају, али и да сам издана”, каже она.

У Српском народном вијећу постоји повећи “фајл” са причама многих школованих људи српске националности којима је њихова етничка припадност највећа, понекад и једина, препрека у добијању посла.

Лист наводи да се српска националност у Хрватској нерадо истиче и да би држава морала да пронађе и отклони разлоге за ту врсту нелагоде и атмосфере створене око Срба.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац река је да у данашњој Хрватској постоји српско питање које нико не жели да постави, нити било ко на њега жели дати одговор, а стање је све алармантније.

“Срби су заједница у демографској, биолошкој, социјалној, националној, политичкој и културолошкој дефанзиви. Српска популација је старија од хрватске, слабијег имовинског стања, подзаступљена у државним, јавним службама, те сумњичена од већине као реметилачки фактор, изложена асимилацији која није увијек дио природног процесеса”, рекао је Пуповац.

Он је истакао да је од свих мањинских група, од националних до сексуалних и друштвених, српска у најтежем положају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана