Срамна одлука Општинског суда у Пакрацу: За преживљено мучење 12.700 евра

Агенције
Срамна одлука Општинског суда у Пакрацу: За преживљено мучење 12.700 евра

Пакрац - Општински суд у Пакрацу пресудио је да Хрватска мора да исплати 95.000 куна (12.764 евра) одштете Србину Николи Миоковићу из Антуновца због бруталног мучења у јесен 1991. године које су над њим извршили “мерчеповци”.

Томислав Мерчеп је осуђени ратни злочинац, а Миоковић је доказао да су га мучили припадници МУП-а који су били стационирани у Пакрачкој пољани под командом Томислава Мерчепа.

Душан Миоковић је у јесен 1991. године завршио са својим братом Николом у Пакрачкој пољани. Тамо су их одвели мушкарци којима је заповиједао Томислав Мерчеп. Ни данас не зна тачан разлог. Браћа Миоковић двије су од само шест особа које су успјеле да преживе мучења хрватске паравојне јединице под вођством Мерчепа, који је због злочина на кутинском и загребачком подручју осуђен на седам година затвора. Његови војници, утврдио је суд, незаконито су ухапсили 52 особе, од којих су 43 убили, три се воде као нестале, а шест их је, дакле, преживјело мучења и злостављања.

Миоковића су путем индукторског телефона мучили електрошоковима. Након неколико дана, пресељен је у мјесто Међурић, недалеко од Кутине, гдје је био затворен у кући, а потом премјештен на присилни рад у складиште које је користио МУП.

Никола је ухапшен са својим братом Душаном, који је прошао идентичну тортуру.

Душан је такође тужио Хрватску, а Општински суд у Бјеловару донио је пресуду којом држава мора да му исплати 75.000 куна (око 10.077 евра) са затезним каматама уназад четири године.

Њему је, наиме, одбијена одштета коју је тражио - 150 хиљада куна, уз образложење да није успио да докаже физичке повреде након мучења Мерчепове паравојне јединице, већ само душевни бол. 

Услов да би Миоковићи добили одштету била је пресуда Мерчепу, коју је Врховни суд Хрватске 2017. године дефинитивно повисио на седам година затвора.

Мерчеп је осуђен јер као командант јединице познате као “мерчеповци” није спријечио пљачкање, злостављање, мучење и убијање српских цивила.

Према писању хрватских медија, пресуда Николи Миоковићу је, за сада, неправноснажна.

Став Тужилаштва

Хрватску је у овом судском спору заступало Општинско државно тужилаштво у Бјеловару, које се противило тужби, позивајући се, између осталог, на застарјевање, а уложен је и приговор да је ријеч о ратној штети за коју Хрватска “није одговорна”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана