Спремачице појеле гумене бомбоне па завршиле у болници због халуцинација

ГС
Foto: Dnevnik.hr

ДУБРОВНИК- Узнемирујући случај стиже с југа Хрватске - двије жене су, не знајући, конзумирале гумене бомбоне које су у себи садржале дрогу. Толико им је позлило да су завршиле у болници.


Због гумених бомбона двије жене су упале у тешко психофиозичко стање.

Спремачица једне куће за одмор у Конавлима, не знајући, конзумирала је гумене бомбоне и убрзо након тога потражила је хитну болничку помоћ, пише хрватски Дневник.

“Могу бити халуцинације, нервоза, може бити лупање срца, презнојавање, мука, потешкоће дисања. Психоативне супстанце, зависно које су и како људи реагују и да ли су већ прије били у контакту с тим супстанцама па имају отпорност или им је први контакт па буду бурне реакције…”, каже Бернарда Хајдић, специјалиста психијатрије у Општој болници Дубровник.

Након што се јавила и друга особа која је такође конзумирала те бомбоне, реаговала је полиција.

“Бомбоне су послате на вјештачење у центар Иван Вучетић и утврђено је да се у њима налази одређена количина ТХЦ-а”, рекао је Зоран Тиквица, водитељ Службе криминалистичке полиције Полицијске управе дубровачко-неретванске.

Власницима бомбона, канадским држављанима који су боравили у кући за одмор, одузети су пасоши јер након претраге куће пронађено их је још.

“Том претрагом су одузели двије врећице с бомбонима, укупне масе око 500 грама. Није било потребе за хапшењем с обзиром да бомбоне нису нудили на продају него су стицајем околности држављанке саме конзумирале бомбоне, а по свему судећи сада све ће остати на прекршају”, каже Тиквица.

У неким земљама овакви производи су легални па се неријетко догађа да их унесу туристи на одмору, а онда их конзумирају особе које не знају о чему се ради.

“Сјећам се господина који је спремао апартман па је узео чоколадицу која је била запакована и појео је. Биле су заиста тешке посљедице јер су биле халуцинације. Пацијент је два дана халуцинирао под утицајем супстанци из чоколадица”, додала је Хајдић.

Овог љета забиљежен је и случај на Корчули, у броду који је пловио Јадраном.

Струка упозорава да је управо у оваквим случајевима важно не конзумирати производе за које се не зна шта су. Посебно треба пазити на дјецу јер овакве супстанце за њих могу бити опасне по живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана