Споменик посвађао Црногорце и Хрвате

Агенције
Споменик посвађао Црногорце и Хрвате

Загреб - На помолу је дипломатски сукоб Црне Горе и Хрватске након што је у насељу Слатина у Пљевљима откривен споменик Пуниши Рачићу осуђеном за убиства хрватских посланика у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца (СХС).

Хрватско национално вијеће Црне Горе (ХНВЦГ) осудило је у петак откривање споменика Рачићу. Спомен-плоча Рачићу подигнута је у родном селу посланика који је 1928. године у Народној скупштини у Београду убио двојицу посланика Хрватске сељачке странке (ХСС), а тројицу ранио.

На спомен-обиљежју посланика Народне радикалне странке пише да је она подигнута "знаменитом народном посланику, Слатињанину и Васојевићу". Иницијативу да се у Рачићевом родном мјесту постави спомен-обиљежје покренуло је "Братство Рачића", а подржали су га мјештани Слатине.

Хрватско национално вијеће позвало је црногорске државне институције "да у овом случају стриктно поштују Закон о спомен-обиљежјима, који изричито брани подизање споменика особама какав је био Рачић". Реаговала је и Хрватска сељачка странка (ХСС) која је најоштрије осудила овај чин и позвала хрватску Владу да хитно упути протестну ноту Црној Гори.

До 1928. године у Народној скупштини Југославије вођени су оштри сукоби, а дискусије су замијењене увредама и пријетњама. Када је неко из већине поменуо Велики рат, Павао Радић је гласно упитао: "Колико кошта та ваша српска крв? Колико кошта Кајмакчалан? Да платимо - па да будемо мирни!". Када је оптужио Пунишу Рачића за издају, посланик ХСС-а Иван Пернар довикнуо је Рачићу: "Опљачкао си бегове!" Рачић је прво позвао предсједавајућег да казни Пернара, а потом узвикнуо: "Ако га не казните, ја ћу да га казним. Ко год буде покушао да се стави између мене и Пернара, погинуће!" Предсједник Скупштине је тада напустио дворану, а Рачић је извадио пиштољ и прво пуцао у Пернара ранивши га. Рачић је затим покушао да убије Радића који је сједио, али је умјесто њега убио Ђуру Басаричека и ранио Стјепана Гранђу. Обојица су покушала да спасу Радића од Рачића. Потом је Рачић ранио Радића у стомак. Када је Павле Радић притрчао у помоћ свом стрицу, Рачић је узвикнуо: "Тебе сам тражио" и усмртио Павла Радића. Сутрадан се Рачић предао. Стјепан Радић је однесен у болницу и 8. августа је преминуо.

Споменик Барешићу

Само прије годину Црна Гора је упутила протестну ноту амбасади Хрватске у Подгорици поводом подизања споменика Мири Барешићу у Драгама код Пакоштана истакавши да треба имати у виду да је ријеч о човјеку осуђеном за убиство Владимира Роловића, југословенског амбасадора у Шведској 1971. године. Црна Гора је у ноти изразила очекивање да ће се Влада Хрватске оградити од тог "нецивилизацијског чина, с обзиром на то да је Роловић био истакнути борац против фашизма". Због подизања споменика Барешићу протестну ноту хрватским властима упутио је Београд. Споменик Барешићу, међутим, није уклоњен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана