Сплит: Титом против Туђмана

Танјуг
Сплит: Титом против Туђмана

Сплит - Група грађана из Сплита фотографисала се с транспарентом на коме пише "ТИТО 1962" у знак противљења постављању споменика Фрањи Туђамну.

Тиме су, како кажу, жељели да заборавном хрватском народу поруче да Сплит памти неку бољу историју.

"На мјесту на коме је у петак постављен споменик Туђману, прије 51 годину Тито је одржао један од својих историјских говора, па избор локације сматрамо настојањем да се ревидира прошлост, што је иначе својствено људима са ових простора", кажу активисти.

Они сматрају да је ријеч о симболичном чину вјештог скривања свега што је у Титовој ери привредно стасало да би у ери његовог насљедника Туђмана уништено у само једној деценији.

"Туђман је човјек који је свим силама покушао да избрише идентитет Далмације, па ју је крстио именом Јужна Хрватска", подосјећају активисти, пренијели су хрватски медији.

Активисти тврде да је Туђман кумовао културној, привредној и политичкој девастацији Сплита 90-их година прошлог вијека.

"Шта је направила његова идеја о двјеста богатих породица, а Мирослав Кутле је као главни извршитељ уништио привреду и велике фирме попут Слободне Далмације, Југопластике, Југовинила, Далме, Јадрантекстила, Прераде и Узора", наводе активисти.

Радници су, кажу, данас на просјачком штапу, а град препуштен туризму као јединој виталној привредној грани.

Активисти који протестују против Туђмановог споменика тврде да не припадају ниједној политичкој странци и увјеравају да су они само незадовољни грађани Сплита.

Споменик хрватској независности и првом хватском предсједнику Туђману откривен је у петак у присуству његовог сина Мирослава.

Агенција Хина је пренијела да је споменик висок 2,85 метара, а открио га је градоначелник Сплита Жељко Керум који је, обраћајући се присутнима, истакао да је Туђаман заједно с хрватским ветеранима назаслужнији за стварање хрватске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана