Сплит: Парада прошла без инцидената, градоначелник на челу колоне

Агенције, Јутарњи лист
Сплит: Парада прошла без инцидената, градоначелник на челу колоне

Сплит - Више стотина припадника ЛГБТ популације прошетало је данас улицама Сплита, а Геј параду, која је протекла без инцидената, предводио је сплитски градоначелник Иво Балдасар, преносе агенције.

Паради су се придружили и хрватски министар спољних и европских послова Весна Пусић, министар управе Арсен Баук, замјеник градоначелника Горан Ковачевић.

Поворка се кретала улицама Сплита, на сплитској Пјаци подигнута је застава дугиних боја, што је први пут да је такав симбол истакнут на јавној градској површини у овом граду, а централна свечаност одржана је на Риви, јављају хрватски медији.

Градоначелник Сплита рекао је да подржава ЛГБТ заједницу и позвао на толеранцију.

- Имам част што сам први сплитски градоначелник у Паради поноса. Данас из Сплита шаљемо поруку да припадници ЛГБТ заједнице имају своја права - поручио је Балдасар.

Министар Баук је изразио наду да сљедеће године неће бити потребно да политичари скрећу пажњу на овај догађај и да ће он више личити на туристичку атракцију и параде у западној Европи.

Пусићева је истакла да је најзначајније да први пут у историји Сплита градоначелник и замјеник градоначелника учествују у прослави грађанских слобода и једнакости.

Организатори сплитске параде, чији је овогодишњи мото потпуна равноправност, су удружења “Контра”, “Искорак” и “Ришпет”, а скупу су се придружили и представници организација за заштиту људских права из околних земаља.

Сања Јурас из удружења “Контра” истакла је да чланови овог удружења траже од надлежних државних институција спречавање референдума о људским правима, али и конкретне кораке да би се осигурала потпуна равноправност истосполним браковима.

Хрватски медији наводе да је овогодишњу Геј параду обезбјеђивао мањи број полицајаца у односу на прошлу годину, када их је било 900.

Сат времена прије почетка параде ужи дио града надлијетао је полицијски хеликоптер.

Удружење “Урбана десница”, која се противи Геј паради, позвала је данас Сплићане да за вријеме одржавања параде проведу вријеме у шетњи с породицом на градској плажи Жњан.

Данашња Геј парада у Сплиту је увод у велику загребачку параду, која ће бити одржана у суботу, 15. јуна.

Ово је трећа Геј парада у Сплиту, а ранија искуства су показала да код Сплићана такве параде још нису добродошле.

Парада у Сплиту није имала подршку доскорашњег градоначелника Сплита Жељка Керума, који је накнадно проглашен и хомофобом године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана