Сплит: Оптужница против свештеника

Танјуг
Сплит: Оптужница против свештеника

Сплит - Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту подигло оптужницу против свештеника Шиме Нимца због злоупотребе положаја и овлашћења због продаје црквеног земљишта.

Наиме, сумња се да је продао црквено земљиште у Башкој Води за 10 милиона куна, након чега је новац нестао.

Оптужница је подигнута и против банкарке Јасмине Билонић за подстицање на кривично дјело, објавила је Слободна Далмација.

Како пише портал index.hr, неко вријеме новац је заиста био на рачуну жупе, али пошто се свештеник упознао с банкарком, од готово 10 милиона куна пронађено је тек 2,3 милиона на рачуну Билонићеве у Партнер банци.

Остатак је пар, како се претпоставља, "спискао" на луксузне ствари, попут јахте и Пасата, а Билонићева је затворила и неке старе дугове и кредите.

Сплитски суд банкарку је затворио, а свештеник није стављен у притвор.

Ова одлука сплитског суда, како подсјећа портал, зачудила је правне стручњаке, јер је Билонићева у овом предмету подстицала на кривично дјело које је извршио свештеник. Државно тужилаштво је тражило истражни затвор за обоје осумњичених, али је суд одлучио да нема основе за притварање фратра Шиме.

Упркос скандалу с неовлашћеном продајом црквене земље и проневјером милион евра, који су се истопили у свега пар мјесеци, враћен је под окриље Цркве, која се у цијелом скандалу држала врло резервисано, пише index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана