СПЦ: За божићне празнике без уобичајеног програма и масовног окупљања

Срна
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка саопштиле су да, због веома лоше епидемиолошке ситуације, а, неће организовати уобичајени програм и окупљања за Бадњи дан ни у једном граду у Црној Гори, укључујући и централно налагање бадњака испред Цетињског манастира.

У саопштењу Митрополија и Епархија позивају православне вјернике и остале грађане на поштовање здравствених мјера и љекарских упутстава ради стављања епидемије вируса корона под контролу.

"Пастирска одговорност и брига за здравље и духовно и тјелесно нас обавезује да се у току ових празничних дана понашамо још одговорније и да сви допринесемо да догађаји који су пред нама буду благословени, да у наше домове унесу духовну радост, мир и здравље, а не да буду повод за нове случајеве заразе и ширења ове опаке болести", наводи се у саопштењу.

Умјесто уобичајеног славља и масовних окупљања, из Митрополије и Епархије позивају православне хришћане да предстојеће вријеме овог божићног поста проведу у посту и молитви, припремајући се тако за празник Христовог рођења.

"Ово је права прилика да се подсјетимо како су се ови божићни дани увијек прослављали у породичном амбијенту, трудећи се да сваки наш дом и свака породица личи на Свету породицу, у којој се родио Богомладенац Христос", пише у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да ће на Бадњи дан, послије јутарњег богослужења, у току цијелог дана вјерници моћи да дођу до храма, приложе бадњак на огњиште на коме ће већ бити освештани бадњаци, прислуже свијећу и помоле се Богомладенцу Христу.

"Молимо и апелујемо да све те свештене радње обављају уз поштовање епидемиолошких мјера уз минимално задржавање у портама храмова и манастира, уз молбу да Бадње вече дочекамо сви у својим домовима", додаје се у саопштењу.

На Божић ће, како се наводи, бити служено и по неколико литургија у већим храмовима и манастирима, гдје то дозвољавају црквена правила, како би се избјегле уобичајено велике гужве на божићним литургијама.

У саопштењу се напомиње да боравак на божићном богослужењу треба да буде у складу са прописаним мјерама које су од раније на снази.

Из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке поновили су благослов који је важио и за прославе крсних слава, да се и божићни дани прославе у ужем кругу и без организованих окупљања по домовима и другим мјестима становања.

"Нека се Христос Богомладенац зацари у срцима свих људи, да наше душе постану витлејемске пећине испуњене божанским миром, радошћу, љубављу и молитвом за брзо оздрављење свих који страдају од овог вируса и свих других болести, као и за укрепљење свих који се труде да им помогну на путу исцјељења: љекара, другог медицинског особља и свих доброчинитеља. Нека је слава на висини Богу, на земљи нека влада мир, међу људима добра воља. Христос се роди! Ваистину се роди", поручују из Митрополије и Епархије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана