СПЦ неће учествовати у стварању партијске “цркве” у Црној Гори

Срна
СПЦ неће учествовати у стварању партијске “цркве” у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Епископски савјет Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори саопштио је данас да СПЦ неће учествовати “у остварењу политичког програма владајуће партије и стварања партијске жцрквеж у Црној Гори”.

Епископски савјет у саопштењу је подсјетио да је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић одлучио да јавно говори о састанку који су прије неколико дана одржали он, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

У саопштењу се наводи да је заказивање састанка имало своју историју у којој се не може једноставно рећи да је одржан “на позив митрополита Амфилохија са епископом Јоаникијем”.

“Не можемо се сагласити са наводима премијера о жтрајној опредјељеностиж власти да воде дијалог и траже заједничка и најбоља рјешења”, истакли су из Епископског савјета.

Епископски савјет СПЦ у Црној Гори наглашава да оно што се из разговора једино искрено могло закључити, “то је понуда режима, неколико пута и јавно изречена, да СПЦ у Црној Гори буде ждио рјешењаж на начин што би, ваљда, требало да учествује у остварењу политичког програма владајуће партије и стварања партијске жцрквеж у Црној Гори”.

“За такав безумни приједлог, наравно, никад неће имати саговорника у СПЦ, као ни у било којој истинској вјерској заједници у свијету. Управо су такве понуде, а не литије, које су само реакција на неправду, оне које драстично смањују могућност успјешног дијалога и стварају жнеразумијевање и конфронтацијеж у друштву”, додаје се у саопштењу.

Из Епиксопског савјета истичу да је заиста несхватљиво оптужити СПЦ у Црној Гори за “одбијање дијалога, а самим тим и могућности да се пронађе одрживо рјешење”, послије вишегодишњих напора да успоставе институционални дијалог са властима, “не тражећи ништа друго сем обезбјеђења елементарних људских и вјерских права, која су уговорима потврђена другим традиционалним вјерским заједницама у Црној Гори”.

“Што се тиче жвеликодушнеж понуде предсједника Ђукановића и премијера Марковића о обустави примјене закона до одлуке Уставног суда и Европског суда за људска права, она је неуставна, а тиме и злонамјерна, и то из више разлога”, наводи се у саопштењу.

Епископски савјет указује да та понуда није ништа ново, да је о њој у јавности већ било ријечи, као и да она “представља покушај државних власти да скину одговорност са себе због доношења неуставног и дискриминаторног закона”.

У саопштењу се истиче да Влада нема могућност да обуставља примјену ниједног закона и нема институционалне механизме којима би могла да гарантује да се закон неће примјењивати, јер је он у овом тренутку саставни дио правног поретка Црне Горе.

“Уставни суд има овлашћења по којима је досад могао да покрене оцјену уставности овог несрећног Закона. То је исто могла да уради Влада, као и посланици владајуће већине у Скупштини. Такође, тај суд нема рок у којем би требало да одлучи о уставности закона”,. За овако важно питање није неважна чињеница да Уставни суд тренутно нема предсједника”, наводи се у реаговању.

Из Епископског савјета указују да је можда најважније то да у надлежности Европског суда за људска права није оцјена уставности и законитости закона и других прописа, већ појединачних аката, који би били донесени приликом примјене закона.

“Овим је опет одбијен захтјев наше Цркве да се дијалог води о промјени закона, чиме је власт показала да је суштински не интересује аргументација Цркве нити стручне и шире јавности о неуставности и дискриминаторном карактеру одређених норми овога закона”, додаје се у саопштењу.

Из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори истичу да нарочито након Марковићеве изјаве ни овај разговор, нити понуде о обустави примјене закона, не могу схватити као пут до отвореног и конструктивног дијалога већ искључиво као политиканску злоупотребу једне озбиљне теме пред најављене изборе.

У саопштењу се наглашава да томе говори у прилог и однос владајуће партије и њених политичких партнера према црквеној имовини, “која се ових дана огледа у продаји манастирске воденице у Пљевљима, берзанском прометовању православних храмова на Светом Стефану, рушењу, од мјештана грађеног, манастирског конака на Бриској Гори код Улциња… на мјесту гдје се налазио древни манастир”.

Из Епископског савјета упитали су “зар се духовни вапај тамошњег малобројног православног народа, који монахињама гради кућу, морао угушити до зуба наоружаним противтерористичким јединицама”.

“Што се тиче молитвених литија и њиховог наставка, које је, подсјећамо, предсједник Ђукановић, ваљда у духу ублажавања жнеразумијевања и конфронтацијеж, које нам спочитава премијер, прогласио жлудачким покретом” – представљале су и представљају јединствени мирни протест такве врсте у свијету против антиуставног и дискриминаторног закона”, наводи се у саопштењу.

Митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије указују да је такво право загарантовано свим демократским уставима свијета.

“Ако је Црна Гора заиста ждемократско друштво европских и евроатлантских вриједностиж како то да, за разлику од уличног насиља која се догађају широм свијета, мирне литије могу да буду проблематичне у таквом друштву, по било којој основи, камоли да се карактеришу као жпријетње и уцјенеж, како је то учинио премијер Марковић?”, упитали су из Епископског савјета.

У саопштењу се додаје да се наредбама о ограничавању јавних окупљања на двије стотина лица, по мишљењу угледних правника, крши Закон о заштити становништва од заразних болести јер се подзаконским актима прозвољно мијењају законске норме, а сагласно Уставу, само се увођењем ванредног стања може обезбиједити да овакви подзаконски акти могу имати силу закона.

Епископски савјет сматра да су ове наредбе у Црној Гори нарочито усмјерене на ограничавање вјерских права православних вјерника.

“У том погледу се снажно не слажемо са предсједником Владе да се у Црној Гори закони спроводе жу духу једнаке примјенеж за све, а о тој дискриминацији смо много пута говорили”, истиче се у саопштењу.

Епископски савјет наводи да остаје отворен да се дијалог и разговори наставе, па и сљедеће седмице, ако у Влади има воље и снаге да искрено и ефикасно приступи овим разговорима.

“Власт не може да очекује да ће насиље отимања усмјерено само према православним храмовима и светиња, које је јасно садржано у неуставном и дискриминаторном Закону о слободи вјероисповијести, да буде мирно прихваћено од стране народа, који се ослободио страха након вишедеценијске репресије под комунистичким режимом и његовим насљедницама и јасно поручује свима и у Црној Гори и у свијету: Не дамо светиње”, закључује Епископски савјет СПЦ у Црној Гори.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је да је Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију понуђена обустава примјене Закона о слободи вјероисповијести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права, као и наставак дијалога, али да је он позвао на наставак литија, а СПЦ “наставила кршење закона”, укључујући и нелегалну градњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана