СПЦ је постојала и у вријеме знаменијих законодаваца

Срна
СПЦ је постојала и у вријеме знаменијих законодаваца

ЦЕТИЊЕ - Набрајање такозваних бројних уступака и крајњих линија компромиса власти у Црној Гори према Српској православној цркви /СПЦ/ представља само велемајсторски маркетиншки трик на који СПЦ, као најстарија институција друштва, не може да пристане јер је постојала и у вријеме знаменији законодаваца од данашњих па није пристајала да поништи саму себе.

“Све свједочи о политици монолога код владајуће партије - о дијалогу који се, на једвите јаде, врши под разноврсним притисцима, а не од срца и не искрено”, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске поводом навода црногорског премијера Душка Марковића да је одбијање Владиног приједлога измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести “потврдило да су у СПЦ превладали политички интереси”.

Они истичу да у свим преговорима, од 10. марта до јуче, Влада Црне Горе не само да није дала додатне гаранције за сигурност правног положаја Цркве, већ је својим дјеловањем и невјештим приказивањем чињеница само појачала утисак свештенства и народа да јој се ништа не може вјеровати.

“СПЦ у Црној Гори има велики проблем са чињеницом да је у Скупштини Црне Горе усвојен Закон о слободи вјероисповијести на начин да црква није консултована на отворен, инклузиван и институционалан начин, како је то препоручивала Венецијанска комисија и друге релевантне међународне адресе”, истакли су из Митрополије.

Из Митрополије сматрају да спорни закон има претензију да мимо уставних одредаба и других прописа ове земље црквену имовину преведе у државну својину.

“Осим тога, он је начињен и са намјером да преуређује статус и идентитет СПЦ у Црној Гори, а све у складу са неуставним настојањем владајуће партије, више пута јавно и недвосмислено објављене, да жели да формира неку своју државну цркву”, указали су из Митрополије.

У саопштењу је наведено да је Црква, и поред свега тога, своје бројне примједбе, најприје достављене Влади и међународним институцијама, у обиму од више од 90 куцаних страница, свела на корекцију свега шест од укупно 66 чланова тог закона.

“Ради добра и мира, ради највеће могуће сагласности свих у Црној Гори, подржали смо 90 одсто овог и оваквог законског текста”, нагласили су из Митрополије.

Из Митрополије су подсјетили да су онда када су започели мирни и молитвени протести вјерника и грађана, и када је већина православног црногорског становништва отворено и јавно подржала њен став око овог закона, пред Владу Црне Горе изнијели такву компромисну формулацију која тражи измјену три члана која се тичу регистрације цркава и вјерских заједница, и још три која се тичу третирања власништва црквене имовине.

Из Митрополије наводе да су њихову објаву да послије Петровдана не желе преговоре, упутили једино из разлога што ни тада ни данас нису жељели да након толико времена стрпљења, чекања и спремности на разговоре све добије контекст предизборних активности владајуће партије.

“И данас сматрамо да је то један принципијелан став. Ипак, и поред свега тога, на позив из Владе смо се одазвали, иако је термин за разговоре био вишеструко непримјерен, како због поменутог политичког контекста, тако и због све горе здравствене ситуације”, наведено је у саопштењу.

Митрополија сматра и да се регистрација захтијева само од Митрополије и осталих епархија СПЦ у Црној Гори, док ће све остале постојеће цркве и вјерске заједнице /Надбискупија барска, Бискупија которска, Мешихат Исламске заједница, Јеврејска заједница, као и двадесетак других/ бити уписане у евиденцију већ постојећих вјерских заједница, а не у регистар.

Митрополија и све остале епархије траже само оно што припада и другима – да буду уписане као већ постојеће у евиденцију, а не у регистар, као да се изнова правно рађају.

“Залажући се за једнакоправност свих грађана ове земље и подржавајући грађански карактер црногорског друштва и миран суживот свих њених грађана, Митрополија и остале епархије Српске Православне Цркве, будући вјерске установе које окупљају убједљиво највећи број вјерника Црне Горе, не желе ништа више права него што их имају остале Цркве и вјерске заједнице”, наведено је у саопштењу.

Из Митрополије су нагласили и да су нетачне тврдње премијера да је Црква избјегавала своје обавезе пријављивања боравка једног броја свештеника, монаха и монахиња који нису држављани Црне Горе, као и пореских обавеза.

“Истина је, наиме, да су управо државни органи незаконито ускраћивали боравак свештенству и монаштву, што је безброј пута доказано пред судовима ове земље”, наведено је у саопштењу.

Црногорски премијер Душко Марковић каже да је одбијање Владиног приједлога измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести “потврдило да су у Српској православној цркви /СПЦ/ превладали политички интереси”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана