СПЦ дискриминисана у Црној Гори, обавијештен и Путин

Aгенције
СПЦ дискриминисана у Црној Гори, обавијештен и Путин

Подгорица - Ректор Цетињске богословије Гоко Перовић казао је данас да је Српска православна црква дискриминисана у Црној Гори, додајући да не види проблем што је о тој, како је навео, чињеници делегација СПЦ недавно у Москви упознала и предсједника Русије Владимира Путина.

 "СПЦ је озбиљно дискриминисана у Црној Гори. Једино СПЦ, иако најбројнија по броју свештеника, вјерника и броју храмова, још није добила уговор о међусобном дјеловања са државом. Једино се од СПЦ тражи да њена имовина пређе у државно власништо, што се, рецимо, не тражи од других вјерских заједница. Такође, једино се свештеници СПЦ прогоне на начин што им се не одобрава дозвола за боравак у Црној Гори", навео је Перовић.

Он је указао да је Црна Гора и једина држава у региону која нема адекватан закон о вјерским заједницама, већ и даље фунционише онај из 1977. године, односно времена комунистичке Југославије.

Перовић је додао да СПЦ, односно Митрополији црногорско-приморској, нису јасни разлоги због чега су од стране црногорске власти стављени у подређен положај.

 "СПЦ и њено свештенство у Црној Гори стављени су у други положај, односно према њима се не примјењују иста правила као према осталим вјерским заједницама", казао је Перовић на конференцији за новинаре.

Он је додао да, када се већ ставља све на увид бриселској администрацији, не види проблем да се о дешавањима у Црној Гори упознају и други легитимни центри моћи у свијету, преносе Агенције.

 "Зашто је проблем да се у Москви, не тражи помоћ и интервенција са стране, већ само један савјетодавни и партнерски однос руске власти и цркве", упитао је Перовић.

Митрополит Амфилохије најавио је, на конференцији за новинаре,да ће у недјељу, у Беранама, бити организована прослава 800 година манастира Дјурђеви ступови, а свечаности ће присуствовати и српски патријарх Иринеј.

Он је најавио и освећење храма Христовог васкрсења 7. октобра у Подгорици, додајући д аће том чину присуствовати сви православни патријарси, али и представници других религијских заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана