Спајић: Враћамо 1,1 тону злата у Црну Гору

Танјуг
Foto: принтскрин

ПОДГОРИЦА - Црна Гора ће отплатити 30 милиона долара кредита Кредит Свис банци и тиме ослободити резерве злата које је дала у залог и вратити их у земљу, саопштио је министар финансија Милојко Спајић.

“Црногорска државна имовина тиме добија 75 милиона долара додатне бруто вриједности”, истакао је Спајић на конференцији за медије, додајући да је ријеч о приближно 1,1 тона злата, преноси портал ЦдМ.

Црногорске резерве злата од 1.090 килограма, које су наслијеђене од некадашње СФРЈ, заложене су за кредит закључен са Креди Свис банком у Лондону у априлу 2017.

Овај кредитни аранжман је подијељен у две транше. Једна је у износу од око 48 милиона евра, док друга транша износи 30 милиона евра и за њу су, као колатерал, заложене резерве злата. Требало је да остану у Креди Свису до 2027. док се зајам не отплати, јер је узет на десет година.

“Ово злато враћамо у Црну Гору први пут послије Краља Николе и добијамо могућност да правимо озбиљне фискалне резерве. Дакле 45 милиона евра додатне нето вриједности добијамо. Његова цијена би могла да премаши 100 милиона долара”, казао је Спајић.

Министар је навео да ће 30 милиона евра рате кредита бити исплаћена из трезора.

“У трезору тренутно има преко 300 милиона евра. Имамо за све кредите који долазе на наплату ове године”, додао је он.

Тврди да је Црна Гора безбедна за ову годину, какве год да су геополитичке околности.

“Било која влада да дофје, било који министар да је”, уверава Спајић.

Навео је и да постоји могућност да се година заврши без ребаланса буџета, додајући да ће номинални дуг пасти испод четири милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана