Спајић има две могућности - да формира Владу са ЗБЦГ или да врати мандат

Tanjug
Foto: Vijesti.me

ПОДГОРИЦА- Предсједник Демократске народне партије (ДНП) и један од лидера коалиције За будућност Црне Горе Милан Кнежевић изјавио је данас да мандатар за састав 44. Владе Милојко Спајић има две могућности - да испоштује изборни резултат и формира владу у којој би била ЗБЦГ или да врати мандат.

Кнежевић је рекао да би нове превремене изборе могла да организује новоформирана концентрациона Влада или актуелни премијер владе у техничком мандату Дритан Абазовић. Ти избори би, казао је, морали бити одржани најкасније три мјесеца од 10. новембра.
    
Кнежевић је то рекао на 16. Регионалном евроатлантском кампу, РЕАЦТ, који се у организацији НВО „АЛФА Центра“ одржава на Жабљаку.
    
„Без амбиције да учим Спајића или било ког другог – свако искључивање коалиције ЗБЦГ уз образложења да коалиција Црну Гору води у озбиљну дестабилизацију створиће нестабилну Владу, а ми ћемо бити принуђени да будемо ’агресивна’ опозиција која ће критиковати и урадити све да ту Владу, што би рекли моји Зећани, ђаволишемо што пре. Међутим, како воде Владу и шта раде, чини ми се да је наше само да узмемо кокице и гледамо како се ђаволише сама“, рекао је Кнежевић.
    
Упитан да ли би радије био у кожи председника државе, Јакова Милатовића, или мандатара, Милојка Спајића, Кнежевић је одговорио у свом стилу:
    
„Процес за државни удар се наставља 3. октобра. Не бих се мењао оптуженичку клупу за позицију Милатовића и Спајића ни на један минут. Не бих волео да будем у кожи Спајића, нити да носим његову главу“, рекао је Кнежевић.
    
Критички се осврнуо и на програм "Европа сад 2", истичући да је реч „о генијалном плану који се заснива на задуживању, продаји свега што имамо и бруто заради без доприноса“.
    
То што никако да од 2020. године, коалиција ЗБЦГ да уђе у Владу, Кнежевић објашњава чињеницом да нису жељели да се одрекну принципа.

Истакао је да ће се Дритан Абазовић на факултетима политичких наука изучавати као феномен – председник је техничке Владе скоро две године, а „како се ноншалатно понаша“ вероватно ће бити и даље.
    
„Јер онај који је добио мандат успео је је да од 55 сигурних посланика дође до испод 41. Е и то је уметност. Ако се тако бавио брокерским послом не знам је ли иједна берза остала уцело“, казао је Кнежевић, саопштено је из АЛФА Центра.
    
Према његовим ријечима, како утицај амбасада расте, тако и подршка мандатару опада, а коалиција ЗБЦГ све време тражи само оно што им по демократским принципима и стандардима, на основу резултата избора, припада. Чак су пристали и на мање од тога само да би имали хомогено државно јединство и да би смањили подјеле које Црна Гора вуче још из прошлости.
    
„Немам намеру да бежим из Црне Горе и планирам, што би у Зети рекли, да се копам овде. Немам резервних држава, желим да имамо најбоље односе са земљама региона, и са Истоком и са Западом. Прихватамо и немамо намеру да преиспитујемо чланство Црне Горе у НАТО, нити црногорску независност. Али не можемо да прихватимо двоструке аршине, када је у питању наша коалиција и српски народ – и да наш глас се вреднује двоструко мање глас од осталих. Желим да ова држава добије стабилну Владу и да отпочне решавање поглавља 23 и 24“, поручио је Кнежевић.
    
На питање да ли је утицај цркве донио лоше Демократском фронту (ДФ) и је ли Црној Гори потребан секуларизам, председник ДНП-а, је казао да је највише штете донео Здравку Кривокапићу, јер је „добио фреску, која је преко ноћи прекречена“.
    
"Сматрам да је Црна Гора секуларна џава и да верске организације треба да буду лишене утицаја политике, али и да политика буде лишена утицаја цркве. Не правим разлику између православних Срба и Црногораца, треба да се помире али не на штету било које мањине. Црна Гора треба да буде држава свих њених грађана“, поручио је Кнежевић.
    
„О Милу Ђукановићу и ДПС-у, у политичком смислу, мислио сам све најгоре. Али они су у одређеним тренуцима знали да покажу кичму и да се успротиве, за разлику од ових данас“, рекао је Кнежевић.
    
Сматра да је Ђукановићев „удар на цркву“ био окидач његовог пада, али и да је томе допринео „замор политичког материјала у ДПС-у“.
    
„Парадокс је да грађевински тајкуни који су помагали Ђукановићу сад помажу покрету Европа сад (ПЕС) и сад су у ПЕС-у и преговарамо с њима. Изгледа да је овде лавиринт – исти људи само су променили политичке дресове и увек су љути на нас“, рекао је, између осталог, Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана