Шовинистички испади у Грачацу

Танјуг
Шовинистички испади у Грачацу

Грачац - Послије другог круга локалних избора за начелника општине Грачац у којем је кандидат ХДЗ Наташа Турбић са шест гласова разлике побиједила досадашњег начелника Горана Ђекића, кандидата коалиције предвођене Самосталном демократском српском странком, усљедио је талас славља уз низ шовинистичких испада.

Како је за Танјуг рекао Ђекић, бивши начелник ове варошице јужне Лике, смјештене у Задарској жупанији, избори су одржани у напетој атмосфери и уз прљаву изборну кампању која је обиловала пријетњама и вербалним насиљем.

Он је истакао да су гласачима, и Хрватима и Србима, нуђена запослења у случају побједе ХДЗ-а и примијетио да “судећи по обећањима, општина ће морати имати бар десет директора комуналног предузећа или 20-ак секретарица и чистачица у општини”.

Према ријечима Ђекића, кулминација насиља и говора мржње усљедила је у ноћи након избора, а наставила се и наредних дана.

Те ноћи улицама Грачаца провезла се колона аутомобила и камиона у којима су, како каже Ђекић, људи, од којих је добар дио био у алкохолисаном стању, уз усташке и Томсонове пјесме ижвикивали познате шовиництичке пароле на рачун Срба.

- Хрватима који су гласали за СДШ и владајућу СДП пријетили су смрћу уз псовке и поруке да су издајице, па су се бројни грађани престрашено закључавали у куће - додаје он.

Пријетње и најаве “нових времена” се, иако у мањем обиму, настављају и у данима након избора, каже Ђекић који тврди да се све дешава уз присуство и знање полиције.

Стање се, ипак, смирује, али не и битно поправља, каже досадашњи замјеник начелника општине Милан Танкосић који је на овим изборима такође изабран, али по основу учешћа националних мањина.

Танкосић је такође критиковао полицију која је, како истиче, спречавала физичко насиље, али на вербалне испаде нико није реаговао.

Он је подсјетио да је развој добрих односа међу етничким заједницама у овом крају ишао споро, градио се годинама, а “због једних избора и власти која није награда него тешка мука, у десет дана се покварило нешто што се стварало задњих шест-седам година”.

Танкосић ипак вјерује да ће се ситуација поправити и да су поменути догађаји “можда фаза у којој је ХДЗ морао да се издува јер је осам година био у опозицији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана