Шокантно свједочење Марина Томулића, хрватског агента: Русија наоружавала Хрватску, не Србију

Глас Српске
Шокантно свједочење Марина Томулића, хрватског агента: Русија наоружавала Хрватску, не Србију

Загреб - Русија је током протеклог рата наоружавала Хрватску, а не Србију, испричао је хрватски агент Марин Томулић, који за себе каже да је свједочио томе, а да се све одвијало уз посредовање Француске.

- Француска држава отворила нам је Русију и сва складишта наоружања у земљама у којима су Руси имали таква складишта - испричао је Томулић и додао: "Због свега што је за нас направила за вријеме рата, Русија не заслужује да јој сада некритички уводимо и продужавамо санкције. Били су наши пријатељи и савезници. Само апелујем на то да се не заборави."

Русија је, каже, била пријатељ и савезник Хрватске у набавци наоружања почетком 1990-их година.

- Руси су нам испоручивали оружје на захтјев Француске. Ја сам томе свједок - тврди Томулић, којег хрватски медији представљају као "првог добављача".

Сада се, истиче, сматра да су Руси били и остали савезници Срба, али то, каже, није тако јер су Руси у протеклом рату наоружавали Хрватску, а не Србе.

Томулић каже и да је каталог оружја који је добио од француских званичника садржавао све врсте оружја, осим нуклеарне бомбе.

Тврди и да су Руси знали да оружје које продају иде у Хрватску, те да су му, како каже, отворено рекли: "Ми не можемо одбити Французе."

Томулића, као "првог добављача" којег је довео предсједнику Фрањи Туђману, спомиње и Јосип Манолић у својој новој књизи "Шпијуни и домовина", другом наставку мемоара тог бившег хрватског премијера и високопозиционираног званичника тајних служби, како из доба бивше Југославије, тако и из доба стварања Хрватске.

- Као премијер Хрватске, Томулићу сам дао пуномоћ овлашћеног купца Владе, а касније званичног представника Канцеларије за заштиту уставног поретка у преговорима о цијени или начину испоруке - пише Манолић у својим мемоарима.

Даље додаје да је врло брзо након што је ангажован Томулић донио вијести да је француска држава спремна Хрватској да помогне у набавци свих врста наоружања.

- Тако је он постао исходиште групе, чинили су је још Жељко Томљеновић, Иван Чермак и Дубравко Новак, која ће се трајније бавити тим послом. Не само да је Француска пријатељски отворила своја складишта, него нам је отворила и врата у Кремљу, који нам је омогућио куповину широм Европе: у Мађарској, Чешкој, Пољској и Бугарској, али и у Украјини и Казахстану - наводи Манолић.

Томулић је у Паризу испричао да је и данас близак с Манолићем и драго му је, каже, да је споменут у његовим мемоарима.

Иван Денац

Јосип Манолић и Марин Томулић су се упознали преко Ивана Денца, хрватског политичара из времена СФРЈ, иначе вјенчаног кума Јосипа Томулића, Мариновог оца.

Денац, који је био политички комесар 13. пролетерске бригаде, познаје Манолића из НОБ-а, а обојица су познавали  Фрању Туђмана и прије оснивања ХДЗ-а.

- Денац је са мном контактирао 1990. и ја сам из Француске дошао у Загреб, упознао Манолића, који ме одвео Ивану Чермаку у кабинет предсједника Туђмана. Чермак ме замолио да помогнем у набавци оружја - прича Томулић, који је тада живио на југу Француске, гдје је имао салон аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана