Социјалдемократе траже парламентарну истрагу о догађајима на Цетињу

Танјуг
Социјалдемократе траже парламентарну истрагу о догађајима на Цетињу

ПОДГОРИЦА- Црногорска опозициона Социјалдемократска (СД) поднијела је данас приједлог одлуке о отварању парламентарне истраге и формирању Анкетног одбора ради прикупљања информација и чињеница које се односе на поступање Министарства унутрашњих послова - Управе полиције и Агенције за националну безбједност 4. и 5. септембра на Цетињу уочи и на дан устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

То је саопштио предсједник СД Дамир Шеховић новинарима и истакао да су ти догађаји "питање свих питања" јер су, тврди, тим акцијама на Цетињу руководила лица која на то по закону немају право.

"Ако се утврди да је командни ланац био промијењен, онда је то издаја а ако се докаже онда мора за издају да се одговара пред надлежним органима", рекао је Шеховић увјерен да ће парламентарна истрага то открити.

Очекује, казао је, да се открије и да ли је у Цетињском манастиру тих дана било наоружаних особа.

Додао је и да очекује одговор да ли је било коришћења гумених метака, а сазнће се ко је измислио информацију о, како је рекао, наводном молотовљевом коктелу, што је био непосредни повод за интервенцију полиције.

Шеховић тврди да су грађани тих дана на Цетињу били изложени полицијској тортури.

"Петог септембра имали смо ничим изазвани прави десант на Цетиње, који до дана данашњег није на адекватан начин истражен. Интерес јавности је да зна ко је дао налог да се без икаквог повода недужни грађани затрпавају огромном количином шок бомби, сузавца и гумених метака", рекао је, између осталог, Шеховић, пренијели су подгорички медији.

Током 4. и 5. септембра на Цетињу је организован масован протест против устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру, којем је присуствовао и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и више високих функционера његове ДПС.

Путеви од Подгорице ка Цетињу су били блокирани, а патријарх српски Порфирије и митрополит Јоаникије су у Цетињски манастир били принуђени да дођу хеликоптером у пратњи јаких полицијских снага.

Овом свечаном чину који је најављиван данима раније, због организованих протеста, нису присуствовали многобројни вјерници и црквени великодостојници СПЦ и других сестринских цркава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана