СНВ: Загреб треба да испуни обећање и казни злочине

Агенције
СНВ: Загреб треба да испуни обећање и казни злочине

Загреб - Српско народно вијеће саопштило је поводом 18. годишњице хрватске акције “Олуја” да починиоци злочина над Србима још нису кажњени и да очекује да Хрватска испуни међународно преузете обавезе, преносе агенције.

СНВ подсјећа да су представници државног врха у Загребу након ослобађајућих пресуда оптуженим генералима Анти Готовини и Младену Маркачу изјављивали да ће починиоци злочина бити кажњени.

- Нажалост, то се није догодило – злочинци су и даље некажњени. Зато очекујемо да се међународно преузете обавезе и дата обећања испуне - наводе у СНВ-у.

СНВ се са пијететом присјећа свих оних који су до “Олује”, током и након те акције изгубили животе или постали избјеглице.

- СНВ се сјећа разорних посљедица рата по односе међу људима и народима, по друштвене вриједности и по друштвену економију. Од њих се већина хрватских грађана до данас, готово двије деценије од његовог завршетка, није опоравила - наводи се у саопштењу које је потписао предсједник СНВ-а Милорад Пуповац.

СНВ осуђује настављање политичке употребе рата, јер начин његовог тумачења и слављење обнавља ратну атмосферу и реторику, продубљује етничке и друштвене подјеле, те спречава јавност да се суочи са његовом тамном страном и разорним посљедицама.

Упркос међународно преузетим обавезама, доступним чињеницама, декларативној спремности државног врха и институција, бројни и обимни злочини почињени према хрватским грађанима српске националности за вријеме и након “Олује” остали су до данас некажњени, истичу у СНВ-у.

- До данас нико од непосредних починилаца или командно одговорних није одговарао за убиства више стотина цивила, паљење бројних села и градова, за систематско етничко чишћење и спречавање повратка избјеглица, насилним или административним средствима - наводи се у саопштењу.

Подручја захваћена ратом, посебно подручја повратка и након готово двије деценије, како се наводи, носе више обиљежја рата него мира.

- У њима је више порушеног и девастираног него обновљеног и развијеног. СНВ подсјећа на одговорност Владе и њене развојне политике за продужавање оваквог стања. У интересу, како повратника тако и насељених, како Срба тако и Хрвата, позивамо Владу Хрватске да од ратних ова подручја почне претварати у развојна - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана