СНВ: Позив Тужилаштву да истражи злочин над српским цивилима из Уздоља

Срна
СНВ: Позив Тужилаштву да истражи злочин над српским цивилима из Уздоља

БАЊАЛУКА - У Уздољу поред Книна данас је одржана комеморација за осморо српских цивила убијених у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" 1995. године, а Српско народно вијеће /СНВ/ позвало је Државно тужилаштво Хрватске на активнији истражни поступак у вези са овим злочином.

"Позивамо их да то учине како би породицама убијених вратили тако потребан мир, те индивидуализовали одговорност за овај злочин", поручили су у СНВ-у.

Полагању вијенаца и прислуживању свијећа жртвама овога злочина претходио је вјерски помен којег је предводио свештеник Епархије далматинске Српске парвославне цркве Станко Анић, саопштено је из СНВ-а у Хрватској.

Комеморацији су присуствовали начелник опшине Бискупија Милан Ђурђевић и саборски посланици Ања Шимпрага и Огњен Вукмировић, замјеник жупана Шибенско-книнске жупаније, начелници сусједних опшина, чланови мањинских вијећа, те замјеници градоначелника Книна и Скрадина.

Тројица припадника хрватских војних снага су 6. августа 1995. године из аутоматске пушке убила осморо беспомоћних српских цивила.

Убијени су Милица Шаре, рођена 1922, Стево Берић, рођен 1933, Јања Берић, рођена 1932, Ђурђија Берић, рођена 1916, Крсто Шаре, рођен 1931, Милош Ћосић, рођен 1923. и Јандрија Шаре, рођен 1932. године.

Сава Шаре, рођена 1922. године, убијена је на кућном прагу.

Једна је особа преживјела напад, те је успјела побјећи у оближњу шуму.

Комеморацију су организовали СНВ у Хрватској и општина Бискупија.

Вијеће српске националне мањине општине Бискупија и удружење породица "Против заборава" открили су 2017. године спомен-обиљежје убијеним српским цивилима Уздоља.

Центар за суочавање са прошлошћу "Документа" је 2017. године Државном тужилаштву Хрватске поднио кривичну пријаву против непознатих починилаца за злочин који је почињен у Уздољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана