СНВ: Онемогућавање рада управи ЈУСП „Јасеновац“ порицање геноцида

Танјуг
СНВ: Онемогућавање рада управи ЈУСП „Јасеновац“ порицање геноцида

ЗАГРЕБ  - Српско народно вијеће (СНВ) подржало је досадашњи рад ЈУСП-а “Јасеновац” и директора у оставци Иву Пејаковића, осудивши оне који траже ускраћивање подршке раду ове јавне установе, сматрајући да је то порицање злочина геноцида и повреде права припадника народа жртава на сјећање.

-Водећи људи СНВ-а овом приликом осуђују оне који траже ускраћивање подршке раду ЈУСП-а „Јасеновац“ јер таква тражења представљају изразит чин како јавног порицања злочина геноцида тако и повреде права припадника народа жртава на сјећање на жртве тих злочина -саопштено је у из СНВ-а након што је руководство тог већа посетило Спомен подручје “Јасеновац” и одржало састанак са директором Ивом Пејаковићем.  

Представници СНВ-а изразили су безрезервну подршку досадашњем раду ЈУСП-а “Јасеновац”, начину на који га је водио Пејаковић и једнаком третману сва три народа који су у том логорском комплексу и на другим мјестима били жртве геноцидне политике усташког режима Независне Државе Хрватске.

На састанку су предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, замјеници предсједника СНВ-а Драгана Јецков и Борис Милошевић изразили изузетну забринутост због настављања јавног исказивања неспремности представника власти у Хрватској да злочин физичког уништења, присилног исељавања и присилне асимилације српског народа именују као злочин елиминације, “као што то чине у случају јеврејског и ромског народа и након што је господин Пејаковић ту неспремност навео као главни разлог своје оставке”.

-СНВ позива највише представнике свих грана хрватских власти да омогуће несметан наставак рада постојећој управи ЈУСП-а “Јасеновац”, што значи да отклоне разлоге због којих је њен директор поднио оставку и због којих и ми као представници народа жртава осјећамо озбиљну повреду права на достојанствено сјећање на све оне наше сународнике који су били жртве геноцидне политике НДХ - наводи се у саопштењу достављеном медијима.  Директор Спомен подручја “Јасеновац” Иво Пејаковић је крајем свибња поднио оставку, након што је на интернет страницама Крофактаобјављен чланак историчара Владимира Гајгера под насловом “Јесу ли утемељене тврдње на интернет страницама Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац о састанку представника њемачког Рајха и Независне државе Хрватске 4. јуна 1941?”.  Гајгеров члан оповргава наводе са веб странице ЈУСП-а Јасеновац да је на састанку између Адолфа Хитлера и Анте Павелића коришћен појам “коначно рјешење”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана