СНВ: Нетолеранција, дискриминација, говор мржње и даље присутни у Хрватској

Срна
СНВ: Нетолеранција, дискриминација, говор мржње и даље присутни у Хрватској

ЗАГРЕБ - Српско народно вијеће /СНВ/ саопштило је данас да су у Хрватској још присутни нетолеранција, дискриминација, ширење антисрпских осјећаја и говора мржње, те да томе значајно доприности државна политика сјећања и њихове комеморативне праксе.

"Поступци нетолеранције, дискриминације, непризнавања загарантованих права или њихово оспоравање, те ширење антисрпских осјећаја и говора мржње још су присутни, а само је њихов интензитет промјењив", наводе из СНВ-а.

Из СНВ-а су навели да томе значајно доприносе државне политике сјећања и њихове комеморативне праксе и да због њих они који су мањина неријетко живе у страху од комеморација властитог страдања.

Поводом посљедњег великог историјског страдања и егзодуса Срба у Погрому "Олуја", из СНВ-а су указали на потребу сјећања на страхоте кроз које су пролазили Срби, који су били убијани, протуправно затварани, већина застрашивана, протјеривана и дискриминисана, а није мали број оних којима су куће миниране или су избацивани из својих станова.

Истакнуто је и то да се треба сјетити да је терет обнове културе мира и помирења у Хрватској и даље у највећој мјери на мањинама, нарочито на српској.

Из СНВ-а истичу да Срби тешко остварују право на статус цивилних жртава рата, што је још једна у низу лоших пракси у поштивању права припадника мањина.

"То се отежавање, како свједоче организације цивилног друштва и каква су наша сазнања, практикује на различите начине и пријети да законом загарантовано право свим цивилним жртвама рата за српске жртве постане извор нових траума и мртво слово на папиру", кажу у СНВ.

Како наводе, готово је иста ствар са суђењима за ратне злочине почињеним над цивилима и ратним заробљеницима српске националности, а у многим случајевима поступци нису ни покренути или су прекинути.

Они који се воде веома су ријетки и доводе до осуђујућих пресуда као што се тешко долази до рјешења о статусу цивилних жртава рата, чак и у случајевима кад је ријеч о дјеци која су због страдања својих родитеља постала ратна сирочад, додају из СНВ-а.

Упркос вишеструком историјском страдању у 20. вијеку, у СНВ-у кажу да ће Срби у Хрватској отпор дискриминацији и неправди и даље показивати отпорношћу на мржњу и одгајањем будућих генерација у поштовању и солидарности с комшијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана