СНП предао приједлог за покретање поступка разрјешења Ђукановића

Срна
СНП предао приједлог за покретање поступка разрјешења Ђукановића

ПОДГОРИЦА - Клуб посланика Социјалистичке народне партије /СНП/ поднио је Скупштини Црне Горе приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Мило Ђукановић повриједио Устав.

СНП оцјењује да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве /СПЦ/.

Ова странка сматра да је Ђукановић грубо повриједио члан 14 Устава Црне Горе, који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова и да је прекорачио оквир надлежности предсједника Црне Горе.

СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу рекао да "није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима", те да се нада се да неће бити у ситуацији да 5. септембра буде на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе.

"Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором директно је изазвао подјелу грађана на оне који подржавају и оне које не подржавају устоличење митрополита на Цетињу", пише у образложењу СНП-а.

Из СНП-а су навели и да је, најављујући своје присуство на Цетињу на страни оних који протестују, уколико СПЦ одлучи да се чин устоличења митрополита обави у Цетињском манастиру, а не на неком другом мјесту, личним примјером позвао грађане на протест и ометање вршења вјерских обреда СПЦ.

У образложењу се подсјећа да је Ђукановић учествовао на непријављеном и забрањем скупу 5. септембра на Цетињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана