СНП покренула иницијативу за опозив Мила Ђукановића

Тањуг
СНП покренула иницијативу за опозив Мила Ђукановића

ПОДГОРИЦА - Социјалистичка народна партија, чланица парламентарне већине, поднијела је посланичким клубовима иницијативу за опозив предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, због кршења Устава, позивањем на сукобе, подјеле и ометање обављане службе једне вјерске заједнице.

У образложењу Предлога за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник повриједио Устав подсећа се да је он 28. августа изјавио да није паметно инсистирати на устоличењу изабраног митрополита црногорско приморског Јоаникија на Цетињу...

“Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо гђе буду Цетињани и гђе је већинска Црна Гора, где се брани достојанство државе”, рекао је тада Ðукановић.

СНП је иницијативу за опозив предсједника државе доставио свим посланичким клубовима странака парламентрне већине у којој наводи да “постоје довољни и оправдани разлози да Скупштина покрене поступак за његово разрешење”.

Иницијатива је доставље посланичким клубовима Демократског фронта, “Мир је наша нација”, Покрету за промјене, “Црно на бијело” и независном посланику Марку Милачићу, саопштено је из СНП.

У иницијативи се истиче да је оваквим поступањем “предсједник Црне Горе извршио грубу повреду Устава Црне Горе, који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су вјерске заједнице равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и верских послова”.

“Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором, директно је изазвао подијелу грађана на оне који подржавају и оне који не подржавају устоличење... Поставља се питање да ли је позивајући на сукобе на дан устоличења митрополита... и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повриједио Устав. Најављујући своје присуство на Цетињу на страни оних који протестују...”, наводе из СНП.

Ðукановић је, указују личним примјером позвао грађане на протест и ометање вршења вјерских обреда СПЦ.

“Ово је само један од примјера који карактеришу дугогодишњу праксу да предсједник кроз подјелу, изазивање мржње, претње и позив на сукобе покушава да наруши међунационалне и међувјерске односе унутар државе”, поручили су из СНП.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана