Снијег завијао Хрватску и Словенију

Агенције
Снијег завијао Хрватску и Словенију

Загреб - Снијег и неповољне временске прилике и даље стварају проблеме у саобраћају у Хрватској, а отказана је и настава у више школа, а слично је и у Словенији, преносе агенције.

Послије јучерашњег саобраћајног колапса у Загребу, гдје је, од када се спроводе мјерења, измјерена рекордна висина снијега од 68 центиметара, јутрос је већина цеста очишћена, али и даље има проблема у градском саобраћају.

Снијег је престао да пада што олакшава посао зимским службама.

Због снијега и неповољних временских услова данас нема наставе у четири основне школе у Загребачкој жупанији, као и у неколико школа у Крапинско-загороској, вараждинској и Међимурској жупанији.

Због снијега је дјелимично отежан саобраћај у Горском котару, Хрватском приморју, Лици, Славонији, средњој и сјеверозападној Хрватској, саопштио је Хрватски аутокуб.

Све жељезничке пруге јутрос су проходне, али велике количине снијега узрокују тешкоће у саобраћају, па путнички возови касне, а неки локални путнички возови су отказани.

Метеоролози најављују да ће на подручју Загреба и већег дијела средње Хрватске снијег поново падати у сриједу и четвртак.

И у Словенији завијао снијег

Нове падавине су поново захватиле Словенију, на очишћене путеве се поново хвата снијег, а понегдје су већ обавезни ланци.

Након обилног снијега који је јуче, изазвао проблеме у путном, жељезничком и авионском саобраћају, данас је Словенију поново захватио талас падавина.

Путарима је успјело да очисте путеве, тако да су сви главни правци били превозни, али се сада, нарочито у сјеверозападној Словенији снијег поново хвата за коловоз.

Због снијега је потпуно затворен пут Воче-Соларји и гранични прелаз са Италијом, а затворен је и словеначко-аустријски гранични прелаз Вршич.

На граничним прелазима Љубељ и Коренско седло су обавезни ланци, а на граничном прелазу Језерско су ланци обавезни са аустријске стране.

Ланци су обавезни и на путу Горје-Блед, а због лавине је затворен пут Чепован-Мост на Сочи.

Саобраћај за теретна возила је, због обилног снијега у Хрватској, забрањен на словеначко-хрватским прелазима Бабно Поље, Петри на и Метлика.

Забрана саобраћаја за возила са приколицама и полуприколицама важи и даље на путевима Ајдовшчина-Цол-Чрни Врх-Годович и Кобарид-Жага-Бовец.

Метеролози за четвртак најављују нове падавине, а за петак се најављује јак мраз, уколико и тада не буде падао снијег.

Надлежне службе и даље позивају да се на пут не креће без пријеке потребе, у супротном је потребно кренути раније и пажљиво возити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана