Шмит: Епидемија у Хрватској измакла контроли - слиједи колапс

Срна
Foto: ГС

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватског удружења болничких љекара Ивана Шмит оцијенила је да је у Хрватској драматична ситуација са вирусом корона и да је епидемија измакла контроли.

„Имамо исту ситуацију у односу на јесен прошле године када смо са оваквим или мањим бројкама кроз мјесец дана дошли до колапса здравственог система. Имамо више од 4.000 позитивних, од тога је међу тестиранима 30 одсто вакцинисаних“, рекла је она.

Према њеним ријечима, то су бројке које говоре да је епидемија далеко измакла контроли.

„Слиједи нам раст броја хоспитализованих и гомилање респиратора“, каже Шмитова.

Она је навела да у земљи има довољно респиратора, али нема довољно људи који су квалификовани за рад са њима.

„Стрепимо и од могућег раста бројки након продуженог викенда. Све нам је до сада показало да двије до три седмице након пораста броја позитивних слиједи колапс и приспијеће пацијената са тешким симптомима у болнице. То онда значи обуставу хладнога програма. Сценарио који гледамо је исти као и прошле године“, додаје Шмитова.

Одговарајући на питање о узроцима слабог одзива на вакцинацију, она је рекла да су за то криви двоструки критеријуми.

„Погријешило се у комуникацији. Штаб за борбу против короне и политика су донијели хрпу контрадикторних политички инструисаних упутстава, којих су се само грађани придржавали. Политика је, нажалост, у већини била изузета од тих мјера. Ту је велик дио грађана полудио, јер испада да вирус напада само грађане, а политичаре заобилази“, сматра Шмитова.

Она је рекла да сада треба бити храбар, па обуставити хладни програм и покушати ублажити катастрофу која слиједи.

„Сигурни смо да ћемо тражити кревет више у јединицама интензивног лијечења и по одјељењима за све оно што нам корона спрема идућих дана“, додала је Шмитова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана