Смијењени директор хрватске тајне службе постао члан Сената Универзитета одбране

Tanjug
Смијењени директор хрватске тајне службе постао члан Сената Универзитета одбране

ЗАГРЕБ - Након што је у драматичним околностима смијењен с мјеста директора хрватске Војно безбједносно-обавештајне агенције (ВСОА), генерал Ивица Киндер је именован за члана Сената новооснованог Универзитета одбране и безбједности у Загребу, пише данас загребачки Јутарњи лист.

Према писању медија, Киндер је био умијешан у проневјеру финансијских средстава ВСОА, што никада званично није демантовано.
    
Смјену Киндера покренуо је у септембру прошле године врховни командант Оружаних снага и предсједник Хрватске Зоран Милановић, након што је прочитао извјештај унутрашњег надзора Канцеларије Савјета за националну безбједност, у којем се наводи да Киндер није зауставио проневјеру службених средстава Агенције.
    
Касније су у медијима објављене информације да је Киндер и лично учествовао у отуђивању средстава. Истрагом је утврђено да је у проневјери око два милиона  куна учествовало чак 13 високорангираних функционера ВСОА, од којих је досад њих петеро дисциплински кажњено смијешно малим казнама.
    
Додају да је истражне радње против функционера ВСОА, међу којима је наводно и Ивица Киндер, покренуо и Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (Ускок), а њихово рјешење о цијелом случају још се чека. 
    
Међутим, упркос томе генерал Ивица Киндер именован је у Сенат Универзитета, пише загребачки дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана