Смијењена замјеница државног тужиоца

Агенције
Смијењена замјеница државног тужиоца

Загреб - Замјеник главног државног тужиоца Вишња Лончар од јуче више није запослена у Државном тужилаштву, након што је државнотужилачко вијеће разријешило дужности на њен захтјев који је поднијела након што се нашла у центру корупцијске афере на Медицинском факултету, јавиле су агенције.

Подсјетимо, њен син, студент медицине, није могао положити испит из анатомије па је интервенисао његов отац Божо Лончар, иначе љекар у КБ Дубрава, који је финансирао куповину испита код професора Златка Келовића.

У аферу је уплетена и сама замјеница Младена Бајића и то од тренутка када јој је пришао Марко Свалина, службеник полицијског УСКОК-а, који је са још једним полицајцем ухапшен под сумњом да је податке из тајних истрага давао заинтересованим особама, па и појединцима из криминалног миљеа. Свалина је наводно пришао Вишњи Лончар и упозорио је да су чланови њене породице упали у тајне мјере. Вишња Лончар све је то пријавила главном државном тужиоцу Бајићу, но њен супруг и син су већ били обухваћени кривичним поступком.

Бајић је недавно изјавио да ће бити преиспитана и улога његове замјенице, али је у међувремену она сама процијенила да послије овог скандала више нема кредибилитет за обављање функције у Државном тужилаштву, посебно не на овако високој позицији те је поднијела захтјев за разрјешење.

Подсјетимо, међу 12 ухапшених у склопу антикорупцијске акције на Медицинском факултету у Загребу изведене 10. октобра, су и чланови најуже породице Бајићеве замјенице, односно њен син и супруг. Седам особа, међу којима је и Хрвоје Лончар, син Бајићеве замјенице Вишње Лончар, пуштено је да се брани са слободе. Осталих пет ухапшених, међу којима су професор Златко Келавић, Лончаров отац Божо и остали ухапшени службеници факултета провешће мјесец у Реметинцу. Они су ухапшени због продаје испита, а Медицински факултет је до даљег суспендовао запослене који су осумњичени у овој афери.

Вијеће

Државнотужилачко вијеће јуче је разријешило још троје замјеника, и то Петра Драгосавца и Марију Јамбор са дужности замјеника жупанијског државног тужиоца у Жупанијском државном тужилаштву у Загребу, те Хрвобрана Јаића са дужности замјеника општинског државног тужиоца у Општинском државном тужилаштву у Загребу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана