Смијењена три уредника на ХРТ-у

Aгенције
Смијењена три уредника на ХРТ-у

Загреб - Дан након што је Хрватска радио-телевизија “заратила” са Владом Зорана Милановића услиједиле су и прве смјене уредника на јавној телевизији.

Након што је ХРТ у понедјељак увече прозвала премијера Милановића за притисак на медије, владина Служба за односе с јавношћу је одговорила изразивши “понос и задовољство” због саопштења ХРТ-а.

- То је први пут у шездесетак година да се ХРТ, тачније њено одјељење за односе с јавношћу, побунило против једног предсједника или премијера због недозвољеног притиска и то саопштењем у Дневнику. Позитивно је што су се на ХРТ-у, послије деценија и деценија складне испреплетености са свим политичким режимима, коначно пробудиле слободарске тенденције - наведено је у саопштењу Владе.

Премијер је пред новинарима иступио против говора мржње и национално мотивисаног насиља - као што је оно у Кистању кад су нападнути православни богослови - и врло јасно доказао да ХРТ непрофесионалним и неозбиљним приступом релативизује друштвено зло које се ових дана поново шири из конкретних политичких кругова, наведено је у саопштењу.

Из Владе истичу да је ХРТ у свом саопштењу навела да та јавна ТВ кућа не бјежи од сопствених грешака, али да нису сматрали релевантним да саопште гледаоцима који их плаћају о којим је и чијим грешкама ријеч, нити да се извине, односно признају да су “упрскали”.

- На ХРТ-у нису у стању разликовати јавну полемику и премијеров апел за одговорношћу медија од недопустивог притиска на медије - истиче се уз констатацију да је “Влада Зорана Милановића једина влада, уз владу Ивице Рачана, која на ХРТ не врши никакав притисак”.

Једино што Влада може јесте да говори јавно зато што има чисту савјест. Надамо се да ХРТ-у неће требати идућих шездесетак година за уочавање тих разлика, истичу из Владе.

ХРТ је изјаву премијера Милановића оцијенила као недозвољив притисак на независност медија:

- ХРТ не бјежи од својих грешака, али такве поруке с позиције премијера упућене медијима сматра потпуно непримјеренима - саопштено је из ХРТ-а.

Гост ХРТ-а

У свом Трећем дневнику ХРТ у недјељу увече је довела мање познатог новинара и политолога Стјепу Мартиновића и наставника историје из школе у мјесту Вуковина код Велике Горице Бруна Бергера, који је исправљао Милановићеву тезу да у Финској није било грађанског рата. Јуче се испоставило да је Бергер службени спикер на стадиону “Максимир” и као такав блиски сарадник извршног предсједника ФК Динамо Здравка Мамића, који је због вријеђања министра спорта Жељка Јовановића оптужен за говор мржње према Србима.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана