Смијењен хрватски министар Дарко Хорват, одређен му једномесечни притвор

Танјуг, Срна
Смијењен хрватски министар Дарко Хорват, одређен му једномесечни притвор

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић разријешио је вечерас ухапшеног министра грађевинарства, просторног уређења и државне имовине Дарка Хорвата.

-Разријешио га је на лични захтјев - рекао је портпарол Владе, преноси Индекс.хр.

Судија Жупанијског суда у Загребу одредио је мјесец притвора Хорвату, на приједлог Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК).

Хорват је претходно испитан у УСКОК-у.

Представник УСКОК-а рекао је да је дјелимично прихваћен приједлог УСКОК-а по основу опасности од утицаја на свједоке.

-Наш приједлог је ишао у правцу двије основе, опасност од понављања кривичног дјела која у међувремену није прихваћена због тога што је дошло до оставке. Што се тиче свједока које смо ми предложили за испитивање дјелимично је прихваћен наш приједлог у односу на само три свједока. Још ћемо размотрити можемо ли уложити жалбу на такву одлуку јер је истражни затвор одређен у трајању од једног мјесеца - рекао је представник УСКОК-а.

Он је истакао да сматрају да ће им то бити довољно да испитају све свједоке.

 У саопштењу УСКОК-a наводи се да је Хорват првоосумњичени, а другоосумњичена је његова помоћница Ана Мандач.

Сумња се, наводи УСКОК, да је по налогу Хорвата његова помоћница у таблицу оних којима се додјељују бесповратна средства додала субјекте који не испуњавају критеријуме, а Хорват је онда потписао да им се додијеле бесповратни подстицаји.

Хрватски министар Хорват ухапшен је данас, а полиција је у сарадњи са УСКОК-ом претражила његову кућу у Међимурју.

-На терет му се ставља злоупотреба положаја - рекао је његов адвокат Владимир Терешак.

Додао је да је  његов брањеник дуже од сат времена износио одбрану и одговарао на сва питања, а очигледно да се не сматра кривим.

Уз Хорвата на мети истражитеља су се, према незваничним подацима, нашли и потпредсједник Владе Борис Милошевић, државни секретар Министарства регионалног развоја Велимир Жунац и директор Управе за потпомогнута подручја Катица Мишковић.


Међу осумњиченима су и бивши министар Томислав Толушић, те Хорватова помоћница Ана Мандац, која је с дужности отишла након што је осумњичена у афери „Вјетроелектране“ с бившом државним секретаром Јосипом Римац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана