Смајић, Селаковић: Развијати сарадњу у интересу грађана и просперитета земаља

Срна
Смајић, Селаковић: Развијати сарадњу у интересу грађана и просперитета земаља

САРАЈЕВО - Амбасадор БиХ у Србији Аида Смајић и министар сполјних послова Србије Никола Селаковић сагласили су се да су билатерални односи добри, да постоји много простора за нјихово унапређенје и да ће двије землје развијати сарадњу у интересу свих грађана, напретка и просперитета земалја.

Током јучерашњег сусрета у Београду, саговорници су разговарали о бројним темама, са посебним акцентом на економску сарадњу.

Саговорници су се осврнули и на актуелну ситуацију у борби против пандемије вируса корона, те начине на које се двије земље боре са пандемијом са циљем заштите становништва уз бројне епидемиолошке и друге мјере које доносе кризни штабови и званични органи земаља.

Смајићева је изразила очекивања да ће након успјешне борбе са вирусом корона, билатерална сарадња Србије и БиХ бити интензивирана, посебно акцентирајући рјешавање бројних отворених питања која дужи низ година чекају рјешавање.

Она је нагласила јасну опредијељеност БиХ ка европским интеграцијама, о чему постоји висока политичка сагласност у земљи, саопштено је из Министарства иностраних послова.

Селаковић је поновио и да је опредијељеност Србије пут ка ЕУ, изразивши подршку територијалном интегритету БиХ, поштовању Дејтонског мировног споразума, као и сарадњи двије земље у оквиру бројних регионалних, мултилатералних иницијатива и организација.

Он је изразио очекивања да би у наредном периоду било значајно и одржавање заједничких сједница Владе Србије и Савјета министара, те исказао захвалност БиХ на тиму љекара које је, током критичних дана пандемије, упутила у Нови Пазар како би се помогло тамошњем становништву у тешкој борби против вируса корона.

Током сусрета разговарано је и о иницијативи БиХ за отварање генералног конзулата БиХ са сједиштем у Новом Пазару, те о судским процесима који се воде пред Вишим судом у Београду против држављана БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана