Служен парастос жртвама усташког терора у Слобоштини

Aгенције
Служен парастос жртвама усташког терора у Слобоштини

Пакрац - У Слобоштини код Пакраца данас је служен парастос за 1.368 српских цивила које су усташе убиле на звјерски начин на данашњи дан 1942. године. Положено је цвијеће на седам масовних гробница у којима се налазе посмртни остаци 1.368 жртава од којих је 1.165 са Козаре, а 203 из Слобоштине и околних села, међу којима је било и педесетеро дјеце од шест мјесеци до 14 година.

На мјесту порушеног споменика мајке с дјететом, у дворишту православне цркве у Слобоштини, гдје се масовни злочин и догодио, положени су вијенци.

Комеморацији је присуствовало педесетак мјештана, чланова Вијећа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и антифашиста.

Удружење антифашистичких бораца и антифашиста из Пожеге и жупанијско Вијеће српске националне мањине основали су иницијативни одбор за обнову комплетног спомен-подручја Слобоштине, гдје су цивили убијани у црквеном дворишту, а њихова тијела бацана у околне бунаре, саопштило је Српско народно вијеће /СНВ/.

Спомен-подручје девастирано је почетком рата 1991. године, док је фигура мајке са дјететом украдена. Прошле године организована је акција чишћења тог простора на коју се одазвало четрдесетак мјештана пакрачког краја, те је први пут одржана комеморацијама жртвама.

Август је на простору Западне Славоније сав у знаку сјећања на жртве усташких покоља почињених 1942. године.

У Јапаги крај Липика 12. августа одржана је комеморација за 50 страдалих цивила, док је дан касније у Кусоњама крај Пакраца било убијено 400 цивила.

На Сењаку крај Пожеге, на мјесту некадашњег усташког логора, 26. августа одржаће се помен на страдање 300 недужних људи тог краја. И споменик на Сењаку, висок десет метара, био је 1991. миниран, иако је био ван ратне зоне. Ни до данас није обновљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана