Служен парастос жртвама покоља у Глинској цркви

Срна
Foto: Срна

ГЛИНА- У Глини је јутрос служен парастос Србима са Кордуна које су усташе звјерски убиле 1941. године у цркви у том мјесту.

Након литургије и парастоса, који су служени у цркви, положено је цвијеће на мјесту њиховог страдања, у центру града.

Предсједник Вијећа националне мањине града Глине Милан Мариновић захвалио је свима који су смогли снаге и храбрости да послије 81 годину дођу на мјесто злочина и одају почаст мученицима.

Помену је присуствовао и предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов који је рекао Срни да су Срби са Коруна страдали на том мјесту само зато што су били Срби.

"Одвели су их на превару да иду као на добровољни рад, након тога су их одвели у цркву и звјерски убили", рекао је Арлов и позвао српски народ да овај злочин никада не заборави.

Арлов је подсјетио да је Влада Републике Српске на иницијативу потомака жртвава и Вијећа српске националне мањине града Глине прошле године потпуно обновила спомен-костурницу на православном гробљу у Глине за коју је донирала 13.000 евра.

У Глини ће вечерас у 19.00 часова бити одржана комеморација Србима над којима су усташе извршиле масакр у Глинској цркви 1941. године, а помен страдалима служиће Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим, најављено је раније из Српског народног вијећа.

Глина и њена околина спадају међу највећа губилишта Срба у бившој Југославији у Другом свјетском рату.

На губилиштима Глине убијани су Срби из Баније и Кордуна /многи из срезова Глина и Вргинмост/, који су хватани приликом масовних потјера или њихових појединачних долазака у Глину, затим Срби из Срема, Славоније и БиХ , као и Јевреји, који су довођени на суђење у Покретни пријеки суд.

Посебну тежину тих злочина чини покољ Срба у Српској православној цркви, гдје су у једној ноћи убијени готово сви Срби мушкарци из Глине изнад 14 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана