Службено возило предсједника Ђукановића пето најскупље возило на свијету: “Мајбах” плаћен 456.000 евра

Г.С.
Службено возило предсједника Ђукановића пето најскупље возило на свијету: “Мајбах” плаћен 456.000 евра

ПОДГОРИЦА - Износ од 456.933 евра, колика је почетна цијена луксузног аутомобила “мерцедес бенз” модел “мајбах С 650”, чију је продају огласило Министарство финансија и социјалног старања Црне Горе, довољан је за исплату 3.514 износа материјалног обезбјеђења породице за петочлану фамилију, које износи око 130 евра или 5.700 социјала од по 80 евра.

Уколико би предсједник државе Мило Ђукановић вратио држави “мајбах” који користи онда би износ давања био удвостручен, с обзиром на то да је из Владе раније најављено да ће новац од продаје луксузних возила бити потрошен за социјалне потребе.

Према оцјени Веска Пејака из организације Алтернатива Црне Горе, ако узмемо у обзир да су просјечна социјална давања 80 евра, испада да продајом само једног овог “мерцедес мајбаха” може бити исплаћено 5.700 социјала.

- Или у бројевима, скоро 500 породица може годину да прима социјалну помоћ. То је само један од луксузних издатака нашег “ел пресиденте” за вријеме његове владавине. Како сам каже, дао нам је много па се треба сјетити свега што нам је дао за ових 30 година своје власти. Дао нам је 100.000 незапослених, који траже начин да побјегну из земље. Дао нам је близу пет милијарди дуга, који је између осталог отишао на овај луксузни аутомобил. Многи предсједници му могу позавидјети на њему. Дао нам је 80.000 људи који немају сва три оброка дневно. Дао нам је 150.000 радника који раде за плату мању од 350 евра. Дао нам је много - изјавио је Пејак.

Пејак каже да то што “мајбах” није одузет шефу државе показује немоћ државе.

- Зар то није “наш” аутомобил? Зар га није народ платио? Када будемо почели да се према државној имовини односимо као према својој, онда ће нам бити боље. А његов “мајбах” не треба продавати. Треба га паркирати испред Скупштине Црне Горе, као споменик “глупости” и на табли написати: “Овај аутомобил је платио народ Црне Горе свом тадашњем 'лидеру' у моменту када је плата била мања три пута од потрошачке корпе - наводи Пејак.

Марина Медојевић из “Банке хране” каже да је у децембру прошле године 8.398 породица са 28.338 чланова примало материјално обезбјеђење породице. Она наводи да баш ти грађани примају мизерна социјална давања, јер је властима у претходном периоду било битније да уложе милионе у луксузна возила, док народ није имао три оброка дневно.

- Информација да је “мајбах”  предсједника државе пето најскупље возило на свијету за једног државника довољно говори о томе који је његов приоритет. Како се предсједник оглушава о захтјев АНБ-а за враћање аутомобила и не поштује одлуке Владе стечени су услови да његов поступак буде процесуиран. Овим он показује да не поштује институције система и да се ставља изнад њих, а показује и да му је властити луксуз битнији од голог преживљавања људи. Кога се он боји па му је аутомобил тих перформанси купљен и дат на располагање - рекла је Медојевићева, указујући на то да је нови премијер Здравко Кривокапић први дан у Владу дошао таксијем, али и да сада користи службени аутомобил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана