Случај Пуканић: Врховни суд донио коначну пресуду

Aгенције
Случај Пуканић: Врховни суд донио коначну пресуду

Загреб - Врховни суд Хрватске донио је правоснажну пресуду четворици оптужених за убиство новинара Иве Пуканића, која ће сутра бити објављена, јавиле су агенције.

Портпарол Врховног суда Дражен Трипало рекао је да је одлука написана и упућена, али садржај није желио открити, јавили су хрватски медији.

У загребачком Жупанијском суду речено је да је Суд запримио одлуку Врховног суда и да ће сутра бити објављена како би о њеном садржају прво били упознати оптужени и странке у том случају.

За атентат на Иву Пуканића и његовог сарадника Нику Фрањића загребачки Жупанијски суд осудио је шесторицу оптужених на укупно 150 година затвора.

Најстрожа казна од 40 година изречана је Жељку Миловановићу, који је оптужен да је активирао експлозивну направу испод Пуканићевог аутомобила.

Роберт Матанић је као организатор групе био осуђен на 33 године затвора, Бојан Гудурић на 30, Лука Матанић и Aмир Мафалани на по 16 година, Слободан Ђуровић на 15 година.

Врховни суд је прошле године другоступеном пресудом тројици повећао казне за укупно 15 година.

Ђуровићу је казна повећана са 15 на 25 година.

Њега терете да је био веза између убице и Сретена Јоцића, званог Јоца Aмстердам, који је наводно за убиство платио милион и по евра.

Гудурићу је казна повећана с 30 на 33 године, а Роберту Матанићу с 33 на 35 година.

Осталима је потврђена првостепена пресуда.

Aдвокати осуђених на казне веће од 20 година поднијели су још једну жалбу о којој је Врховни суд одлучивао средином јануара.

Пуканић и Фрањић убијени су 23. октобра 2008. године у експлозији бомбе у центру Загреба.

На првом суђењу није доказано постојање злочиначке организације, нити је откривен мотив злочина, као и крајњи налогодавац.
Сви оптужени коначну пресуду чекају иза решетака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана