“Случај Перковић”“ Хрватска нетачно превела пропис ЕУ?

Вечерњи лист
“Случај Перковић”“ Хрватска нетачно превела пропис ЕУ?

Загреб - Хрватска је нетачно превела пропис Европске уније о европској потјерници који је тренутно политички најосјетљивији у односима Загреба и Брисела.

Тумачење тог прописа директно утиче на питање може ли такозвани “Лекс Перковић” остати на снази или ће Хрватска морати да га мијења, пише загребачки “Вечерњи лист”.

Пропис који се зове “Оквирна одлука Вијећа о европском наглогу за хапшење” у члану 32. говори о томе да свака држава Европске уније може одлучити да се налог не примјењује на кривична дјела почињена прије 7. Августа 2002. године.

Кључан податак у тој реченици је када државе могу прописати изузетак, а упаво тај податак је предмет спора Загреба и Брисела.

Званични хрватски превод, наиме, гласи: “након што Вијеће усвоји ову оквирну одлуку”.

- Ако у хрватској верзији умјесто “у тренутку усвајања” заиста пише “након што Вијеће усвоји”, онда је то озбиљна грешка коју су учинили правници-преводиоци у Вијећу ЕУ који су одобрили такав текст. Морамо их питати зашто нису тачно превели - рекао је листу извор упознат са спором око примјене европског налога за хапшење у Хрватској.

Непосредно уочи прикључења ЕУ Хрватска је усвојила измјену закона о европском налогу за хапшење у дијелу којим се тај налог ограничава на кривична дјела почињена послије 7. августа 2002. године.

Том промјеном Хратска је заштитила од изручења бившег високог функцонера југословенске тајне службе Јосипа Перковића кога Њемачка потражује због умијешаности у убиство хрватског емигранта Стјепана Ћурековића.

Перковић је осумњичен и да је учествовао у организовању још неких хрватских емиграната, а његов син Саша запослен је у кабинету предсједника Иве Јосиповића као савјетник за безбједност.

Та измјена закона и заштита Ђурековића изазвала је полемику у хрватској јавности након што су поједини стручњаци упозорили да би због тога Хрватска могла добити санкције ЕУ.

Премијер Зоран Милановић је због тога покренуо промјену Устава Хрватске у дјелу који би се односио на незастаријевање кривичних дјела, али тај приједлог није прошао на саборском Одбору за уставна питања, па се очекује да ће о томе поново бити ријечи на јесен.

Опозициона ХДЗ је изразила спремност да подржи уставни предлог, али под одређеним условима, јавили су раније хрватски медији.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана