Случај Мерчеп: Цивилима пуштали струју у дебело цријево

Агенције
Случај Мерчеп: Цивилима пуштали струју у дебело цријево

Загреб - Анкица Гашпар, свједок на суђењу Томиславу Мерчепу, рекла је да јој је 1991. године покојни Бранко Велагић, који је био затворен у Пакрачкој Пољани, испричао да је видио како су тамо мучили њеног супруга Саву Мијића и жицом му пуштали струју у дебело цријево, те да је умро истог дана када је доведен.

Гашпарова је пред загребачким Жупанијским судом посвједочила да је њен супруг 18. октобра 1991. године отишао у Кутину по плату, али се више није вратио. Касније је дознала да је истог дана, након мучења, ликвидиран у Пакрачкој Пољани.

"Велагић ми је причао да је мој муж плакао и молио да га пусте, јер ништа није крив", рекла је Гашпарова, која је у вријеме нестанка супруга радила као дактилограф у полицији.

Бранко Велагић испричао је Гашпаровој да је у Пакрачкој Пољани био присиљен да убија цивиле и копа за њих раке, као и да су заробљенике скидали до гола, везивали их ланцима и након тога закопали, преносе хрватски медији.

Гашпарова се присјетила да се међу њеним колегама у полицији причало да је јединицом у Пакрачкој Пољани командовао Томислав Мерчеп и да су припадници његове јединице убијали невине људе.

Она је остала при тврдњи да јој је супруг убијен у Пакрачкој Пољани и након што је Мерчепов бранилац Марко Ујевић предочио да се у МУП-овој националној евиденцији несталих наводи да је нестао у Липику.

Мерчепу се суди по командној одговорности за одвођење, злостављање, мучење и убијање педесетак цивила српске националности са загребачког, кутинског и пакрачког подручја. Он одбацује оптужбе и тврди да никада није командовао јединицом чији су се припадници називали "Мерчеповцима".

На суђењу се поново није појавио припадник МУП-ове јединице Миро Бајрамовић који је први јавно проговорио о злочинима за које се терети Мерчеп. Суд би због тога, према незваничним сазнањима хрватских медија, могао одустати од његова испитивања.

Суђење ће бити настављено 15. априла.

Мерчеп је ухапшен 10. децембра 2010. године, али је због наводно лошег здравственог стања био у затворској болници у Загребу или по бањама гдје је у јуну 2011. и примио оптужницу. Љетос је, такође, због здравственог стања, пуштен да се брани са слободе.

Подигнута оптужница не покрива његово дјеловање у Вуковару гдје је, према подацима представника Срба и невладиних организација, одговоран за одвођење и ликвидацију неколико десетина Срба у љето 1991. године, прије почетка борби за тај град./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана