“Случај лекс Перковић”: ЕУ можда уводи санкције Хрватској

Танјуг
“Случај лекс Перковић”: ЕУ можда уводи санкције Хрватској

Брисел - Упркос помирљивимом писму Загреба које је јуче упућено Бриселу, ЕУ би већ сљедеће седмице могла да уведе санкције Хрватској због подривања правног поретка ЕУ, преноси Танјуг.

То је саопштила портпарол комесара за правосуђе Вивијан Рединг.

- Још смо веома забринути због једностране одлуке Хрватске да само три дана прије приступања ЕУ ограничи спровођење европских налога за хапшење - рекла је новинарима портпарол Мина Андрејева, додајући да то представља “подривање европског правног поретка”.

Андрејева је, међутим, потврдила да је из хрватског министарства правде у Брисел јуче стигло писмо које “изгледа конструктивно”, као и да је премијер Зоран Милановић истог дана телефоном разговарао са предсједником Еврпске комисије Жосе Мануел Барозом.

- Покушавамо да разјаснимо став Хрватске - рекла је Андрејева, али је додала да ће Редингова ипак предложити колегијуму ЕК да Хрватској уведе санкције на основу члана 39 приступног уговора.

- Ове мјере би се могле увести већ почетком септембра - изјавила је Андрејева.

Редингова је раније најавила да би те санкције могле да обухвате ускраћивање приступа Хрватској европским фондовима, замрзавање преговора о приступању Шенгенској зони, као и стављање Хрватске под посебне мјере надзора по угледу на Румунију и Бугарску.

Спор између Загреба и Брисела настао је због контроверзног закона, популарно названог “Лекс Перковић” којим је Хрватска изузела себе од поступања по европским потјерницама за кривична дјела почињена прије 2002. године.

Овај закон је донесен како би се спријечило изручење Јосипа Перковића, некадашњег функционера југословенске тајне службе кога Њемачка тражи због организовања атентата на хрватске дисиденте у Њемачкој осамдесетих година.

Перковић је и након отцјепљења Хрватске обављао високе обавјештајне функције у режиму Фрање Туђмана, а његов син је савјетник за националну безбједност актуелног предсједника Иве Јосиповића.

Покушај Хрватске да избјегне спровођење европских закона је наишао на оштре критике у Бриселу, нарочито, јер је ријеч о земљи која је тек недавно постала чланица ЕУ.

Због тога је протеклих дана дошло до размјене оштрих ријечи између Загреба и Брисела, што је ескалирало након што се Влада Хрватске оглушила о захтјев Редингове да до прошлог петка писмено обавијести Комисију да ли има намјеру да укине спорни закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана