“Случај лекс Перковић”: Данас истиче рок, Влада још не одговара Бриселу

ХРТ
“Случај лекс Перковић”: Данас истиче рок, Влада још не одговара Бриселу

Брисел – Данас истиче рок који је Европска комисија дала Хрватској да одговори када ће укинути закон донесен само дан прије уласка у Европску унију, назван “лекс Перковић”, преноси ХРТ.

Шта ће и кад ће Хрватска на ово одговорити европском комесару за правосуђе Вивијан Рединг - још се тачно не зна.
Ако се пита Европска комисију, правила су јасна.

- Причекаћемо одговор, рок је данас, али наравно ако добијемо увјерење да ћемо добити одговор, дан-два закашњења неће бити проблем - каже Мина Андреева, портпарол предсједника ЕК Вивиан Рединг.

Уколико одговор не дође, Европска комисија пријети санкцијама.

- Санкције могу укључивати ускраћивања новца из ЕУ фондова. За Хрватску би било добро да поштује оно што је договорено у преговорима и да се потпуно имплементира ЕУ законодавство - објашњава Андреева.

Највећа се прашина око овог закона дигла због Јосипа Перковића. Њемачка већ годинама тражи изручење бившег припадника југославенских тајних служби због оптужби за политичку ликвидацију хрватског исељеника Стјепана Ђурековића.

У Банским дворима увјеравају да ове измјене закона немају везе с Перковићем јер да се и повуку, кажу, његов је случај у застари, а застара се укида једино промјенама Устава за које се залаже СДП, а против којих је ХНС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана