Словенија враћа избјеглице Хрватској

Танјуг
Словенија враћа избјеглице Хрватској

Словеначка полиција на жељезничкој станици у Добови, мјесту на граници са Хрватском, у неколико вагона држи око 150 избјеглица који су стигли возом из Загреба.

Како наводе, они не не посједују потребне документе за улазак у Словенију.

Према ријечима шефа одјељења за државну границу и странце полицијске управе Ново Место Антон Штубљар, у току су разговори са хрватском страном о повратку 150 избјеглица у Хрватску, објавила је агенција СТА.

Поред тога, Словеначке жељезнице су вечерас, у складу са договором између словеначке и хрватске полиције, обуставиле путнички саобраћај преко граничног прелаза Добова.

Кроз Добову би данас требало да прође још један међународни воз, на линији Београд- Минхен, али ће он остати на хрватској страни границе, саопштиле су Словеначке жељезнице, додајући да даљи возни ред још није познат.

Словеначки медији су раније пренијели да је њихова погранична полиција вечерас у Добови зауставила међународни воз Београд-Љубљана и из њега издвојила 200 до 250 особа за које се сумња да су избјеглице и мигранти.

Над њима се спроводи поступак провјере докумената и идентитета, пренијела је хрватска агенција Хина.

Воз је наставио пут након што су са композиције искључени вагони са избјеглицама, објавила је Словеначка телевизија.

Словенија је, према наводима словеначких медија, за избјеглице који пређу словеначко-хрватску границу припремила прихватне центре у Брежицама и Чрномељу, одакле би их прераспоређивала у општине у унутрашњости државе.

Постоје капацитети за смјештај неколико хиљада особа, али се словеначке власти држе става да ће избјеглице који не затраже азил враћати у Хрватску и да им неће допустити да у земљу улазе стихијски или да се крећу отвореним коридорима према Аустрији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана