Словенија: Војска у гашењу пожара данас утрошила 500 хиљада литара воде

Г.С.
Словенија: Војска у гашењу пожара данас утрошила 500 хиљада литара воде

ЉУБЉАНА - Словеначка војска већ шести дан интензивно је ангажована на гашењу пожара и помоћ у заустављању његовог ширења на Красу, јавља Анадолија.

Израдили су и план ангажовања снага Словеначке војске по плану ВИХРА-е због великог пожара на подручју Мирен - Костањевица.

Одлучујућу улогу у заустављању пожара имају ваздухопловне јединице 15. пука Војног ваздухопловства Словеначке војске са хеликоптерима Bell 412, Couga AS AL и авионима Pilatus PC.

Првог дана гашења пожара, 15. јула, бацили су 30.000 литара воде, а сваки наредни дан у просјеку 123.000 литара. У четвртак, 21. јула, бачено је скоро 500 хиљада литара.

За пет дана бацили су укупно око 900.000 литара воде за потребе гашења пожара и у томе су провели 93 сата.

У саставу Словеначке војске били су и припадници Команде снага Словеначке војске, 1., 72. и логистичке бригаде Заједничког центра за обуку за гашење пожара и друге пратеће потребе.

Ове јединице пружају логистичку помоћ у водоснабдијевању са седам цистерни за воду укупног капацитета 50.000 литара, а формирале су и санитетски центар за медицинску помоћ са четири мобилне војне екипе прве помоћи.

У Випавској касарни свакодневно обезбјеђују 600 оброка и смјештај за стотину људи, кухарску екипу и превоз. За помоћ шумарима у околини налази се багер од 20 тона Инжињеријске јединице.

Тим беспилотних летјелица такође игра важну улогу у праћењу пожара, који користи термовизијску камеру за откривање жаришта пожара.

Активирана је пјешадијска чета, око 90 припадника и припадника Словеначке војске, који из касарне Випава обезбјеђују брзо реаговање снага гдје год је то потребно у зони пожара. За што успјешније и координисано извршавање задатка, Словеначка војска обезбјеђује и ваздушно осматрање, функцију командовања и управљања, укључујући и обезбјеђивање официра за везу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана