Словенија: Вјетар са талијанске стране могао би поново проширити пожар

Анадолија
Словенија: Вјетар са талијанске стране могао би поново проширити пожар

ЉУБЉАНА- На словеначкој страни Краса стање са пожариштем је за сада мирно и под контролом, али надлежни упозоравају да би се ватра могла поново проширити из Италије. Наиме, вјетар би данас могао промијенити смјер и поново окренути ватру према Словенији.

Ситуација у Коменском кршу и околини Костањевице на Красу синоћ је била мирна. Истовремено, 56 ватрогасаца гасило је неколико мањих пожара, и то један између Темнице и Ренча, други на Церју. Но, вјетар би данас могао поново окренути пожар на италијанској страни према Словенији.

Са италијанске стране пожар се проширио на неприступачан терен између Врха св. Михаела и село Габрје, али је мало удаљено од границе и овај дио пожара није пријетио да прескочи границу и запали ватру на словеначкој страни. Лијеви (јужни) крак пожара, који се у вечерњим сатима приближио граници, успјешно је сузбијен прије сумрака. Италијанима је током цијеле ноћи помагало око 50 словеначких ватрогасаца.

Како преноси Радио Словенија, према прогнозама, вјетар би данас могао промијенити смјер и поново окренути ватру с италијанске стране према Словенији.

Како је синоћ саопштио Регионални штаб цивилне заштите за Нотрањску, у Великом Овчњаку над Шибељима на Коменском красу у раним поподневним сатима појавило се ново жариште. Испоставило се да ватра гори унутар већ опожареног простора, али су ватрогасци ипак додатно залили простор и угасили га.

У околини Костањевице на Красу током дана се појавило неколико лажних узбуна, ковитлања пепела и бијеле прашине током малчирања дионице. Током дана на оба пожаришта у приправности је било 140 ватрогасаца. Током ноћи на оба пожара су остала 54 ватрогасца.

У четвртак је дошло до пожара на италијанској страни, око села Деветаки, Цотичи, Вижинтини и Врх св. Мицхаел. Јужни крак овог пожара опасно се приближио регионалној цести Мошченице-Горица, тик уз коју пролази државна граница. У вечерњим сатима Вижинтина је успјешно ограничила ову грану.

Пожар је угашен италијанским војним хеликоптером, италијанским хеликоптером цивилне одбране, словеначким војним хеликоптером и италијанском топовњачом, и наравно ватрогасном јединицом на терену. Италијанским колегама је јучер, током дана помогло 60 словеначких ватрогасаца. Бранили су села Деветаки и Цотичи, на неким мјестима ватра је сезала све до кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана