Словенија уводи е-вињете

Танјуг
Словенија уводи е-вињете

Словачка фирма Скyтолл одабрана је на јавном тендеру за увођење електронских вињета за кориштење аутопутева у Словенији, новог система који ће 1. децембра ове године замијенити лијепљење вињета на вјетробранско стакло.

Државно предузеће ДАРС, које управља словеначким аутопутевима, објавила је у петак да је понуда Скyтолла од 15,7 милиона евра на тендеру одабрана као једина прихватљива.

На конкурус за увођење е-вињете своје понуде су, осим Скyтолла, који је сличан сиситем наплате путарина 2010. увео у Словачкој, пријавили словеначки Искрател у партнерству с мађарским АРХ Информатицс и конзорцијумом Маранд, Телеком Словеније, Пошта Словеније и аустријски Капсцх који имају формалну могућност за жалбу у року недјељу дана.

Увођење е-вињете у Словенији заказано је за 1. децембар ове године. Годишња вињета важиће годину дана од дана куповине, док су досадашње "љепљиве" једногодишње вињете вредиле до краја године у години у којој су купљене, без обзира на датум куповине.

Куповина е-вињете биће могућа путем мобилне апликације, преко интернета или на постојећим продајним местима, попут бензинских пумпи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана